1.1.2017

Se on niin somaa tuo SOME

Nimittäin sosiaalisessa mediassa on paljon sellaista mikä on kivaa ja hauskaa, kuten kissavideot.
Sitten siellä on paljon sellaista mikä ei ole niin kivaa ja hauskaa, kuten valeuutiset, vihapuhe ja nettikiusaaminenkin.

Mitä nämä sitten taas ovat onkin laajempi kysymys. Kiusanteko on aika selvä. Kun lähtee henkilökohtaisesti aukomaan somessa päätään jollekin, niin se on aika äkkiä kiusantekoa. Sitä ei kannata tehdä eikä sen kohteeksi kannata alistua.

Vihapuhe on tulkintakysymys alkaen aina poliittisen päättäjän kanssa erimieltä olemisesta päättyen sitten jonkun rajatun ryhmän laajamittaiseen vainoamiseen. Suo siellä, vetelä täällä, siis.

Mutta kun sitä ihan maalaisjärjellä ajattelee, niin kyllä Some antaa paljon mahdollisuuksia ja hyviäkin asioita.


Luontevaa kaveriapua

Kirjoitukseeni sain kimmokkeen siitä kun Facebook messengerin kautta sain viestin kaverilta, jonka kaupallinen tavoite oli onnistunut, kiitos ilmoituksen jakamiseni.

Yleensä jaan melko kritiikittömästä etsintäkuulutuksia, myynti-ilmoituksia, vuokrataan ilmoituksia tms. En minä siinä mitään ainakaan häviä jos joku löytää sitä kautta uuden auton tai asunnon tai kadoksissa olevan lapsensa.

Eli eihän tässä ole kyse mistään sen kummallisemmasta kuin ihan normaalista sanan levittämisestä. Some antaa sille helpot puitteet ja parhaimmillaan jopa aika hauskan sellaisen.

No miten sitten Someen kannattaa mennä?

En minä tiedä sen kummemmin, mutta itse noudatan aika pitkälle sitä ajatusta, että LinkedInissä on pääsääntöisesti ammatillisia kontakteja ja Facebookissa sitten enempi tätä kaveripuolta. Twitterissä taas seuraan mielenkiintoisia ihmisiä tai yrityksiä. Mikä ihmisestä tai yrityksestä tekee sitten mielenkiintoisen? En tuohon osaa mitään selkeää vastausta antaa. Aitous on minulle aika tärkeä kriteeri. Mielipiteet saa olla räväköitä ja täysin erilaisia kuin omani, mutta arvostan tietynlaista, vaikeasti kuvailtavaa, viisautta. Olen huomannut, että siellä on tämmöisiä ammatti herneen nenään vetäjiä aika paljon. Ne katoavat seuraajista jossain vaiheessa, hyvä niin.

Työnii ei ole kovin paljoa hyötynyt somessa olemisestani. Toisaalta jos hyötyä mitataan muullakin mittarilla kuin rahalla, niin on sitä sitten siunaantunut.

Blogillani on aika paljon lukijoita ja muutama asiakaskin on ottanut yhteyttä ihan ostoaikeissa.

Eli sitä vaan, että ei hullumpi idea ole jonkin verran miettiä näitä some-kuvioita.

Luonnollisesti minäkin niissä voin neuvoa, mutta aika paljon voit luottaa kokeilemiseen ja sitä myötä oppimiseen. Niin ja järki kädessä, että ei nyt ihan kaikkea kannata levittää, sillä sinne ne jää sitten tulevillekin polville nähtäväksi.


Ei kommentteja: