1.10.2016

Rock (ja taide ja urheilu) on keskenkasvuisille

...tai jotain muuta yhtä vakuuttavaa on varmasti melko moni kuullut. Sanan rock voi korvata
jääkiekolla, karatella, tanssilla, kuvataiteilla jne....

Jos olet koulupudokas tai työtön nuori ja sanot vapaa-aikanasi pelaavasi tietokoneella, niin sosiaalitantat marssivat vanhempiesi tai sinun luoksesi kertomaan, että nyt on elämä pilalla.

Käsien vääntely on asianmukaisen kiihkeää myös siinä tilanteessa kun nuori erehtyy dallailemaan Te-toimistoon kitarakotelon kanssa.


Sinulle tehdään useammalla suulla selväksi, että kaikki on mennyt... Kuolet köyhänä ja nuorena viinaan. Et saa puolisoa ja sinulle tulee lapsia, joita et voi elättää.... Tämmöistä älykästä perustarinaa siis tulet kuulemaan. 

Tietokonepelaamisen haluan vielä erikseen nostaa esille. Moni nuori on ahdistunut siitä syyllistämisestä mitä tämä suhteellisen uusi harrastus on saanut aikaan. Kyllähän tässäkin lajissa voi menestyä ja hyvin. Lisätietoja mm. täältä: Finnish eSports League.

Mutta mutta. Kun sitten sattuu käymään niin, että se väliinputoaja putoaakin oikeasta välistä. Pääsee levyttämään, kirja julkaistaan, nousee SM Liigaan tai vastaavaa, niin kaiken pitäisi olla hyvin.

Sieltä löytyy taustalta ihmisiä, jotka "ovat aina uskoneet" ja "aina kannustaneet". Ja niitä, jotka odottavat "tähdenlennon" sammumista.

Heinola, asuinkaupunkini, on saanut hyvin nostetta täältä ponnistaneesta Apulanta orkesterista. Tai ainakin yrittää. Mm. tässä on yksi tapa: Teit Meistä Kauniin karttakierros. Hyvä niin.

Toivon, että päättäjät niin Heinolassa kuin muuallakin ymmärtäisivät sen, että menneiden tekojen paras anti olisi mahdollistaa nykyiselle nuorelle polvelle tilaisuus. Oli sitten kyse musiikista, urheilusta tai muusta (todennäköisesti menestystä vaille jäävästä) intohimosta. Menestys se on sekin, kun aikuistunut nuori palaa kotipaikkakunnalleen vaikka kesäasukkaaksi...
Totta on, että todennäköisemmin ihminen tienaa leipänsä Prisman kassalla kuin tanssilavoilla puhumattakaan stadioneista tai muista suurista foorumeista. Mutta todennäköisyys on siitä ikävä, että sen mukaan toimivat ovat tylsiä, harmaita ja usein pystyyn kuolleita ihmisiä.

Ei välttämättä ole kuitenkaan huono idea yhdessä unelmien tavoittelun kanssa laatia jonkinlaista vaihtoehtoa taustalle. Suosio saattaa sammua lyhyeenkin, loukkaantuminen katkaista lupaavan uran tai jotain muuta yllättävää.

Toisaalta tasapaino intohimon ja arjen välillä on vaikeaa ja joskus jopa lähes mahdotonta. Mielelläni muistutan myös siitä, että kokeilla kannattaa sillä jokainen meistä voi tarvittaessa aloittaa alusta.

Ei kommentteja: