25.9.2016

Normitalkoot alkavat yksilöstä

Erilaisten sääntöjen ja määräysten eli ns. normien purkamista luvattiin kovasti ennen edellisiä vaaleja. Jotakin on tapahtunutkin, mutta paljon on vielä tekemistä.

Yhteiskunnassamme on niin paljon holhoavaa sääntöä ja määräystä, että tarpeellisetkin ja hyvät tavoitteet menettävät merkityksensä virkamiesten intohimoisen rajoittamishalun seurauksena.

Suomi on tutkitusti Euroopan Unionin kovin holhousvaltio. Asiasta kirjoitti Helsingin Sanomat huhtikuussa 2016 ( HS 27 4 2016 ).

Tämä ei varmaankaan ollut tavoitteena kun pyrittiin suuntautumaan länteen ja vaalittiin läntisiä arvoja. Valitettavasti tämä on nyt todellisuutta.


Kun säännöt ovat sellaisia, että ihmiset eivät ymmärrä niiden tarkoitusta ja merkitystä, niillä ei ole todellista oikeutusta olla olemassa.

Seurauksena syntyy tilanne, jossa yhteiskunta jakaantuu niihin, ketkä ainakin pyrkivät noudattamaan sääntöjä tai niihin, jotka toimivat täysin päinvastoin.

Molemmat toimintamallit ovat vahingollisia. Arkiset asiat jokapäiväisessä elämässämme kuten myös uudet ajatukset ja siten mahdolliset mm. innovaatiot saattavat jäädä toteutumatta mikäli ihmiset tottuvat olemaan rikkomatta rajoja.

Erityistä mielikuvituksen puutetta jopa halutaan työpaikoille varsinkin julkiselle sektorille. Meihin on iskostettu ajatus siitä, että omaperäisyys on "hörhöyttä" ja uudet ajatukset "kapinointia". Tai joitakin muita samankaltaisia nimityksiä.

Ihminen, joka yrittää toimia asiakaslähtöisesti pyrkien noudattamaan hyvää etiikkaa saattaa joutua melkoisiin ongelmiin työyhteisössään.

Esimerkiksi olen kuullut, että hoitoalalla ei ole pidetty työntekijästä, joka keskustelee potilaan kanssa. Siis olen kuullut, en väitä, että kyseessä on yleinen käytäntö.

Ajastaan ihminen tulee toimimaan turvallisesti pyrkien säilyttämään oman työpaikkansa ja pysymään huomaamattomana. Tähän liittyy vastuun siirto, väistäminen vastuusta jne. Tämä näkyy mm. virkamiehen valikoivasta tavasta vastata sähköposteihin tai olla yleensä tavattavissa. Tämä näkyy siinä, että tyydytään elämään "kuplassa" toivoen, että kukaan ei puhkaisisi sitä. Tämä näkyy siinä, että ei uskalleta haastaa maksajaa ja siinä, että ei uskalleta ottaa haasteita vastaan.

Yhteenvetona totean normien haastamisen mahdollistavan tulevan kehityksen ja siten näköalojen laajentumisen. Normeissa kiinni pysyminen aiheuttaa taantumaa ja "kuplan" tiivistymistä.

Valinta on jokaisen oma.

Ei kommentteja: