13.9.2015

Työllisyyden taakka

Työttömyys on ongelma joka on "räjähtänyt" käsiin viime aikoina. Tuossa Tilastokeskuksen dataa.

Lieneekö tuo työllisyys ollut koskaan niin hyvä, että olisi kannattanut "henkseleitä paukutella"?

Kipeään ongelmaan on pyritty löytämään ratkaisuja eri tahojen toimesta eri tavoin.

Yhteistyötä on tehty kolmannen sektorin, työnantajien, kaupunkien ja kuntien sekä valtion tahoilta.

Yhteistyötäkin on niin paljon, että ei sen puutteestakaan voida puhua.

On syntynyt lukemattomia hankkeita, joiden avulla työttömyyttä ollaan pyritty vähentämään.

Paljon hyvää ovat monet tahot saaneet aikaan. Ongelma ei siis ole tahdon ja tuskin taidon puutekaan.


Paljon kyllä esitetään

Olen työni kautta tavannut kolmannen sektorin toimijoita, joiden onnistumiset ovat aidosti erinomaisia. Esimerkkinä voisi sanoa, että jotkut toimijat ovat niin hyvin löytäneet oman tehtävänsä ja onnistuneet auttamaan jopa satoja ihmisiä eteenpäin työelämässä tuloksilla ilman "vippaskonsteja" ja "numerokikkailuja".

Sanotaanko nyt näin, että olen myös tavannut kolmannen sektorin toimijoita, joiden onnistumiset ovat saatu näyttämään erinomaisilta, vielä enemmän.

Kyse on usein siitä, että saadaan joku toinen tavoite saavutettua, rahoittamalla tämä tavoite työllistymisen tukemiseen tarkoitetulla rahoituksella. Saadaanhan prosentit toki näyttämään hyviltä kun luku n = 10 ja onnistumisprosentti on 70 %. Sinänsähän siinä ei ole mitään laitonta tms. Voidaan kai kuitenkin esittää perusteltu väittämä, että olisiko viisasta siinä tapauksessa keskittyä omaan ydinosaamiseen ja jättää nämä työllistymisasiat niille, jotka sen oikeasti osaavat?
Nimittäin saattaapi tuosta olla jo haittaakin työllistymiselle.

Paljon kyllä puhutaan

Ja on puhuttu. Nykyisin löytyy ammattilaisia, jotka kuuntelevat tai puhuvat tai opettavat tai kantavat suurta huolta tai kannustavat tai ovat myönteisiä....... Luettelon jatkamisessa ei ole mitään järkeä, joten annetaan olla.

Ja kyllä kaikkea noita tarvitaan monessakin tapauksessa, mutta.....

Te-toimisto osana arkea

Te-toimistoissa pyritään auttamaan työttömiä ja työtä etsiviä. Toiminta on ollut jatkuvassa muutostilassa jo niin pitkään, että on perusteltua väittää muutoksen olevan pysyvää. Aivan samalla lailla on pysyvää taustalla oleva tarkoitus yhdistää työvoima ja työnteettäjät.

Keinovalikoima on laaja ja osaamista mainostetaan monella tavalla. Jopa nimenmuutos te-palveluiksi te-toimistot haluavat toteuttaa.

Mielestäni on todella hienoa, että Te-toimisto ohjaa, auttaa, osoittaa ja tukee ihmisiä yhdessä elämänsä vaikeimmista tilanteista. Hienoa on myös se, että todellakin pyritään hakemaan uusia tapoja ja malleja, joiden avulla varsinainen tehtävä toteutuisi mahdollisimman asiakaslähtöisesti.

Tyytyväisyys Te-toimiston palveluihin

Ristiriitaisia ajatuksia herättävää viestintää on kuultu kentältä. Te-toimiston palveluihin ollaan tyytymättömiä ties mistä syistä. En aloittanut järjestelmällistä palautteiden keräämistä riittävän ajoissa, mutta palaute asiakkailtani ja kollegoiltani on ollut pääsääntöisesti kielteinen. En oikein ymmärrä ristiriitaa, sillä uutisissa taas näitä palveluita on kehuttu kovasti.

Kentältä kuultua eli yksittäistapauksia Te-toimiston palveluista

  • Päivärahan maksu katkaistiin kun soittoaika ohitettiin. Syy soittamatta jättämiseen oli Te-toimiston puhelinongelmissa, joista uutisoitiin valtakunnallisesti.
  • Päivärahan maksu katkaistiin kun työtön liittyi osuuskunnan jäseneksi. Asia korjaantui nopeasti työvoima-asiantuntijan esimiehen kanssa käydyn keskustelun jälkeen.
  • Päivärahan maksu keskeytettiin ulkomaanmatkan vuoksi. Tämä siis tapahtui 2015....
  • Työhönosoitus täysin epäsopivaan paikkaan (monta)
    • epäsopivuuden tiedossa olleita syitä ovat olleet terveys, koulutus, kokemus.
  • Virheelliset neuvot starttiraha hakemukseen. Asia korjaantui toisen asiantuntijan kanssa käydyllä keskustelulla.
  • Työnantajat harmittelevat kun joutuvat käyttämään turhaan aikaa hakijoihin, joita he eivät oikeasti haluaisi.
  • Luetteloa voisi jatkaa, mutta....
Näitä yksittäistapauksia on melko paljon. Yhteistä niille on se, että yleensä nämä liittyvät työttömiin, joilla on työttömyys venähtänyt tai joilla on jotakin esim. terveydentilaan liittyvää työnhakua rajoittavaa. Lisäksi näissä tuntuu yleensä ongelma henkilöityvän.......

Ratkaisuehdotus

Koska tämä on blogi, eikä mikään muu, niin voin esittää hieman "maalailevan" ehdotuksen. Nimittäin ihmisten kanssa kun ollaan tekemisissä ja jossain syntyy ristiriita kannattaa katsoa peiliin - ihan aina.

Peiliin katsomista voi maustaa ajatuksella, että mitä jos minä olisin tuossa tilanteessa....

Jos ehdotukseni tuntuu vaikealta, niin varmasti muutakin löytyy, mutta harkitse mihin hakeudut seuraavaksi....


Ei kommentteja: