5.8.2015

Kun värit katoavat on työllistyminen vaikeampaa!Erään valmennuksessamme olleen työantajalta saama palaute: ”Hakemuksesi erottui joukosta niin positiivisesti, että meidän oli pakko saada sinut haastatteluun”.

Mietit ehkä, mitä ihmettä väreillä on tuon palautteen ja työllistymisen kanssa tekemistä? Ei äkkisältään mitään, mutta silti itse asiassa aivan kaikki. Olen vuosien varrella työskennellyt satojen työllistymään haluavien kanssa. Ja tehnyt jopa hieman tutkimustakin asian äärellä. Tuo kokemus kertoo, että värit merkitsevät.

Yhä useammin kuulemme, että työllistymisessä tärkeintä onkin ”hyvä tyyppi”, eikä niinkään välttämättä osaaminen tai tutkinnot. Tätä ajattelua tukevat myös aika monet tutkimukset, henkilön kyky olla osa työyhteisöä ja kyky osallistua kehittämiseen ovat organisaation menestymisen kannalta tärkeää. Samoin on osoitettu tärkeäksi se, että organisaatiossa on erilaisia ihmisiä.


Värit tulevat kuvaan mukaan siinä, että meillä jokaisella on mielikuva itsestämme. Ja tuo mielikuva (suhteessa muihin ihmisiin) muuttuu ajan kuluessa. Olet varmasti kuullut urheilusta tuosta ketsuppipullo ilmiöstä. Kuinka jollakin voi olla pitkä ”kuiva kausi” ja sitten yhtäkkiä onnistumisia alkaa tulla. Tuossa on kyse minäkuvan väreistä. Aivan kuten työllistymisessä.

Kun on hieman pidempään ollut työttömänä (noin 3 kuukautta sanovat tieteen tekijät), niin minäkuva alkaa menettää värejään. On vain kahta väriä, onnistujien valkoista ja epäonnistujien mustaa. Ja tuo musta koetaan omaksi väriksi. Ja silloin niin työhakemusta tehdessä kuin työhaastattelussakin tuo väri tunkee läpi meidän olemuksesta. Musta, joka saattaa tuntua työnantajasta epämukavalta, ehkä jopa hieman pelottavaltakin!

Muutamassa pilotissa olen päässyt kokeilemaan ihmisten kanssa, että mitä tapahtuu, kun värit palautetaan? Olemme auttaneet ihmisiä tunnistamaan kaiken osaamisensa, suhteuttamaan sen muihin ihmisiin ja löytämään piiloon menneitä vahvuuksia. Tulokset työllistymisen ja/tai opintoihin pääsemisen tuloksina ovat olleet hyviä, jopa erinomaisia.
Olennaista on tuo omien värien löytäminen. Ja se ei suinkaan ole helppoa, silloin kun on itse keskellä. 

Asiantuntijan ja sopivien työkalujen (kuten vaikkapa työyhteisökykyjä mittaavan EBW:n, www.ebwonline.com) ja mielellään vielä vertaisryhmän avulla pystytään värit löytämään. Ja pääsemään tilanteeseen, jonka tuo alussa mainittu henkilö koki. Haastattelun jälkeen hänelle luvattiin, että asiasta ilmoitetaan seuraavalla viikolla. Mutta… vielä samana päivänä hänelle soitettiin ja kerrottiin että hänet halutaan töihin, koska hän on niin hyvä tyyppi. Hän sai työpaikan, johon oli hakijoina laajemman koulutuksen ja kokemuksen omanneita henkilöitä.
Kannattaisiko sinunkin löytää taas omat todelliset värisi? 

Kari I. Mattila
Työyhteisötaitojen ja tunneälyn valmentaja

Ei kommentteja: