6.3.2015

Itsensäylittäjä ymmärtää

Työttömyys aiheuttaa pitkittyessään merkittäviä ongelmia, joista vain yksi ovat talousvaikeudet.
Työttömän elinpiirin kaventuu, itsemääräämisoikeus supistuu ja vaihtoehdot rajoittuvat. Myös työttömän henkilön ihmissuhteet muuttuvat lähipiirissä ja sen ulkopuolella.

Keskustelin asiakkaani kanssa vaikeasta asiasta, läheistuesta. Asiakas totesi erinomaisesti, että vaikka tukea ja turvaa sekä kannustusta on ja sitä saa, niin loppuvaiheessa on yksin työhaastattelussa.


Tämä on erinomaisesti kiteytetty. Varmasti toteaman voi viedä työttömyyden lisäksi muihinkin elämän osa-alueisiin, mutta pysytään työttömyydessä. Ja ehkä ripaus urheilua, vertailun vuoksi.

Työnhakija tarvitsee tukea ja valmennusta

Työnhakija saa tukea ja kannustusta työnhakuun erilaisista valmennuksista sekä koulutuksista. Kuitenkin työhaastattelu tilanne on hetki jolloin tukijoukot ovat poissa ja ollaan aivan yksin työnantajan edessä.

Työhaastattelu on kilpailutilanne

Työhaastattelu tilanne on pahimmillaan hyvin stressaava. Kyse on toisaalta kilpailusta vertaisten kanssa toisaalta kilpailusta itsensä kanssa.

Vertailun vuoksi urheilu

Kuinka ollakaan, niin samasta asiasta on kyse urheilussa. Loppujen lopuksi se hiihtäjä, nyrkkeilijä, kilpa-autoilija tms. on ihan yksin suorituksessaa. Tämä koskee myös joukkuelajeja. Joukkuelajeissa on hetkiä, jolloin olet aivan yksin.

Kuten jokainen edes hieman tavoitteellisemmin urheilua harjoitellut tietää suorituksen taustalla on vahva tuki. Oikea valmennus, ravinto, lepo jne. toteutuvat parhaiten hyvän asiansa osaavan tiimin johdolla.

Keinot ovat monet

Kuten hyvin tiedetään esim. jääkiekossa ja jalkapallossa valmentajien vaihtoviikot ovat "aina" tiettyyn aikaan. Tämä johtuu siitä, että raudanlujat valmennuksen ammattilaiset edustavat erilaista valmennustapaa ja ovat kohtaamisissaan erilaisia. Lisäksi joukkuelajeissahan on helpompi vaihtaa valmentaja kuin koko joukkue, voi joku muistuttaa. Tottahan tuokin.

Tiivistettynä voi todeta, että samaan päämäärään päästään eri keinoin. Eli työllistymisessä on viisasta harkita erilaisia vaihtoehtoja.

Työllistymiseen valmentautuminen

Julkinen valta rahoittaa lukuisia työ-, työhön-, työnhaku ja uravalmennuksia. Laatu vaihtelee aivan kuin missä tahansa palveluissa, joita tuotetaan massoille. Lisäksi keinot eli menetelmät ovat erilaisia eri palveluntarjoajilla.

Yksityinen sektori, jota perinteisesti ajatellaan tehokkaampana verrattuna julkiseen sektoriin on vähintäänkin kokeilemisen arvoinen vaihtoehto urasuunnittelijalle tai työnhakijalle.

Yksityisen sektorin vaihtoehtoja on jonkin verran, joista tietenkin nostan esiin itseäni lähellä olevan Wirtaska uravalmennus palvelun.

Yksityisen palvelun erottaa käytännössä julkisesta palvelusta ostajan valinnanvapaus, joka ei tosiasiassa julkisella sektorilla aina toteudu.

Voiton määrittely

Valmennus- ja tukiryhmät taustalla toteuttavat erilaisin keinoin tehtävää, jossa tarkoituksena on saada valmennettava voittajana maaliin. Tieto siitä, että aina ei voi voittaa on olennainen osa valmennusta ja tukea sekä myös urheilijan suoritusta. Kuitenkin aina on pyrittävä voittamaan, itsensä.

Kun työnhakija, urheilija tms. ylittää oman suorituksensa parantaen tulostaan tai antaen parhaan mahdollisen suorituksen olemme taas valmiimmat seuraavaan suoritukseen.

Nauti ja vaali voittoasi

Myös voiton kanssa eläminen on tärkeä osa valmentautumista, ainakin urheilussa. Pätee se myös työelämässäkin. Hyvä työsuhde on arvokas asia, jota työntekijän tulisi vaalia yhtälailla kuin työnantajan tulisi huolehtia hyvästä työympäristöstä.


Ei kommentteja: