6.2.2015

Työttömien terveyspalvelut

Te-toimiston tehtävä on ohjata jokainen työtön oman kotipaikan järjestämään työttömien terveydespalveluihin.

Tämä ohjaus on loistanut poissaolollaan, vaikka se lakisääteistä onkin. Totta on, että useimmilla työttömillä terveydentila on ihan kunnossa, mutta tämän tarkastaminen ei kuitenkaan usein ole hukkaan heitettyä aikaa.

Etuna voidaan todeta, että hyvä selvitys terveydentilasta edesauttaa myös työllistymistä ja auttaa kestämään työttömän arkea.

Työttömän arki ei ole pelkästään lorvailua, vaikka sitäkin siihen toivottavasti myös mahtuu. Työnhaku on usein erittäin vaativa projekti, jonka pituus vaihtelee.

Työnhaun pitkittyminen

Usein työnhaun pitkittyessä tilanne yllättää työnetsijän ja tämä vaikuttaa ratkaisevasti henkiseen ja ruumilliseen jaksamiseen. Vireystason ylläpito, motivaatiosta huolehtiminen, itsensä kehittäminen tms. ovat päivittäisenä ohjelmana verrattain raskaita, varsinkin jos näiden asioiden kanssa joutuu yksin painiskelemaan.

Te-toimiston rooli ohjauksessa

Te-toimisto ei korvaansa lotkauta työttömien alkuvaiheen hädälle käytännössä. Ilmoittautuminen ja unohtaminen tapahtuu lähes käytännössä entteriä painamalla.

Totta on, että Te-toimistot ovat kehittäneet palveluitaan ja myös tehneet siinä suhteessa hyviäkin parannuksia toimintaansa. Valitettavasti nämä myönteiset asiat eivät välttämättä kohtaa työtöntä.

Mielestäni on melkoisen erikoista, että Te-toimiston lakisääteisenä tehtävänä on ohjata KAIKKI työttömät terveyspalveluihin, mutta (tämäkään) ei toteudu kuin harvoin.

Tosin TEM:n ohjeistus jonkin verran vesittää lakia ja käsitykseni mukaan siitä ei ole kukaan meteliä nostanut, niin asia on varmasti kunnossa. Te-toimiston asiantuntija voi määritellä palvelutarpeen ja sen mukaisesti ohjata terveyspalveluihin. Tämähän toimii parhaimmillaan ihan hyvin.

Ole aktiivinen!

Suosittelenkin jokaista työtöntä tai lyhytaikaisissa työsuhteissa olevaa, katsomaan oman paikkakuntansa terveyspalveluiden www-sivuilta tai soittamaan esim. omahoitajalle tai kysymään te-toimistosta (viimeinen vaihtoehto, eikä syyttä) oman paikkakunnan käytännöstä.

Työttömien terveyspalvelut ELY/Paula Naumanen

Tampereen terveyspalvelut

Ei kommentteja: