18.1.2015

Myyntiosaaminen työllistää

Pyhäpäivän kirjoitukseeni sain idean nähtyäni televisiossa vartin pätkän Jethro Rostedtin ohjelmasta Myyntimies Jethro. Tuossa vartissa myynti nousi muutaman kerran keskiöön, useastikin, mutta varsinainen "ahaa" syntyi siitä kun Jethro kertoi, että liian usein yritystä lähdetään perustamaan siten, että ei ollenkaan mietitä myyntiä. Lainaus ei ollut sanatarkka, mutta kuitenkin.

Myynti on yrityksen kuin yrityksen ydinliiketoimintaa, mikä mahdollistaa kaiken muun osaamisen toteuttamisen.

Myynti on jokaisen yrittäjän velvollisuus huolehtia oman yrityksen menestymisestä. Ilman myyntiä menestys ei ole mahdollista.

Myyntihenkisyyttä pidetään niiden parissa, jotka sitä eivät tee liian usein "rahvaanomaisena", "halpana", "helppona" tms. kielteisesti värittäytyneillä ilmaisuilla kuvattuna.

Kielteinen asenne myyntiin ja myyjiin

Kielteinen asenne myyntiä kohtaan on valitettavan usein myös päättäjätason ongelma.

Ajatellaan, että tuote on niin hyvä, että se myy itsensä. Ollaan huolissaan myynnin kuluista. Ollaan jopa kateellisia myynnin palkoista. Tietenkin yrityksen maine ja brändi sekä panostukset siihen ja tuohon...

Onhan siihen syytäkin

Onhan tähän syynsä. Helppoheikkejä, jotka rahvaanomaisesti tyrkyttävät laillisuuden rajamailla on ollut siellä missä ostajiakin ihan aina.

Vastuullisen myynnin peräänkuuluttaminen on asiakkaan keskeinen tehtävä. Eli kyllä asiakkaalla tulee olla myös kyky ostaa.

Digitalisaatio myynnissä

Varsinkin nyt digitalisoitumisen aikana on puhuttu ja puhutaan paljon siitä kuinka myynti muuttaa nettiin tms. Osaltaan se pitää paikkansa täysin. Tämäkään ei ole myös täysin ei toivottu kehitys, sillä mikäs sen kustannustehokkaampaa kuin luottamuksen löytäneen asiakkaan ostamisen helppoudesta huolehtiminen.

Tyrkyttäminen

Myös kauppoja monet arvostelevat siitä, että myyjä tulee paikalle "tyrkyttämään". Tyrkyttäminen on ikävä asia. Niin ikävä, että kokemus saattaa ajaa kuluttajan automarkettiin, jossa myyjän löytyessä kannattaa pois lähtiessään laittaa lotto vetämään.

Hyvä myyjä ei tyrkytä. Hyvä myyjä edesauttaa ostokokemuksen myönteisyyttä siten, että ostaja on saanut haluamansa ja tarvitsemansa tuotteen hinnalla mikä on hänelle sopiva.

Luottamus

Hyvä myyntitapahtuma on luottamuksen synnyttämistä siten, että ostaja haluaa asioida jatkossakin, koska luottamus asiantuntemusta ja palveluhalukkuutta kohtaan on niin vahva.

Huoneentaulu

Kuvassa on erään Jyväskyläläisen lounasravintola kahvilan kyltti. Tuo kyltti sisältää lupauksen laajemmasta kokemuksesta kuin ensinäkemältä arvaisi.

Kyltti on laitettu kertomaan, että asiakas eli ostaja on tärkeä. Kyltin laittaja ei häpeä sitä, että hän haluaa asiakkaalta rahaa ja on ylpeä siitä, että hän antaa rahalle vastinetta hieman enemmän kuin asiakas odottaa.

Tämän kaltainen kyltti sopisi huoneentauluksi jokaiseen paikkaan missä tehdään myyntiä. Oli sitten kyse kuluttaja- tai yritysmyynnistä tulisi organisaation tai yrityksen johdon aina muistaa, kenen rahalla maksetaan autoleasingit, raaka-aineet, palkat, mainonta jne.

Myynti on vaikeata

Myynti ON vaikeata. Vähän niinkuin liikuntakin. Sen aloittaminen ja lopettaminen. Itse olen saanut apua myyntiin moneltakin eri taholta vuosien aikana. Nykyisinkin, vaikka väitän myynnistä ymmärtäväni jotain, tarvitsen sitä välillä.

Voi olla paras sijoitus aloittavalle yrittäjälle istua tovi asiantuntevan sparraajan kanssa keskustelemassa myyntiin liittyvistä asioista. Vaikka olisi jo ennestään hyvä myyjä, niin harvemmin aika ja rahat hukkaan menevät.

Myynti on sitä, että välität asiakkaistasi ja tuot sen ratkaisuhakuisesti esille.

Tässä on vielä pari linkkiä, joista saattaa olla apua myynnin kehittämiseen:

Paranna palvelua

Vauhtipyörä

Ei kommentteja: