2.1.2015

Haluatko ulospääsyn kuntouttavasta työtoiminnasta?

Olen tarkoituksellisesti pitänyt tauon blogin kirjoittamisessa. En ole kokonaan kirjoittamista lopettanut, mutta tein päätöksen kirjoittaa blogia Uusi Suomi -palvelussa. Blogitekstejäni voi siis lukea jatkossa täällä: Puheenvuoro Kari Harjula.

Lukijoiden määrä ylitti 10 000 joulukuun 2014 alussa, mikä on määrällisesti niin suuri, että en koskaan sitä edes osanut odottaa saavuttavani, kun tätä aloin kirjoittamaan muutama vuosi sitten.

Tämän kertaisen kirjoituksen otsikko on yksinkertainen kysymys, jonka syy on ilmeinen. Kuntouttava työtoiminta on puhuttanut ihmisiä ja toimijoita kiihtyen vuoden vaihdetta kohden. Ongelmat, joita kuntouttavassa työtoiminnassa on tunnistettu, ovat nyt jo osaltaan tunnustettu.Pakottava "kuntoutus"

Perusongelma on kuitenkin asiakkaan kokema. Kuntouttavassa työtoiminnassa on melkoinen joukko ihmisiä, jotka ovat pakotettuja osallistumaan toimintaan siitä yksinkertaisesta syystä, että he eivät ole löytäneet työpaikkaa.

Kuntouttava työtoiminta ON tärkeää!

Kuntouttava työtoiminta on tärkeä ja keskeinenkin osa työmarkkinoitamme, mutta sen väärinkäyttäminen on yksinkertaisesti vääryys niitä ihmisiä kohtaan, ketkä voisivat työllistyä avoimilla työmarkkinoilla ja myös niitä, jotka eivät voi.

Tämä ei ole todellista kuntouttavaa työtoimintaa

Ajattelutapa, jota yleisesti kutsutaan filatovilaisuudeksi, tarkoittaa käytännössä sitä, että julkisiä ja kolmannen sektorin tuottamia palveluita, yritetään saada halvalla poistamalla työvoimakustannuksia ja saamalla jopa korvaus siitä, että otetaan ihmisiä kuntouttavaan työtoimintaan. Tässä linkki tämän päivän uutiseen aiheesta: Kansan Uutiset 2 1 2015.

"Muualla" tapahtunutta

Eräs, omalla paikkakunnallaan merkittävän, kolmannen sektorin toimija sanoi puheenjohtajansa suulla, että "otetaan vaikka halli täyteen ihmisiä seisomaan, kun niistä sen kympin päivässä saa". Tämä lausahdus ei ole täysin sanatarkka, mutta sisältö on ja se kertoo karuudessaan paljon enemmän kuin haluaisimme kuulla.

Asiakaskokemuksia

Itselläni on ollut asiakkaita vuoden 2014 aikana kymmeniä. Asiakkaista osa on ollut kuntouttavassa työtoiminnassa ja he ovat haluneet yksinkertaisesti saada tehdä oikeita töitä oikealla palkalla. Jopa yli kymmenen vuoden kokemus kuntouttavassa työtoiminnassa takana olevalla ihmisellä ei ole taannut sitä, että asiakas olisi kertaakaan sinä aikana saanut ohjausta, opastusta, valmennusta tms. oman työelämäsuhteensa parantamiseksi. Lähinnä keskitytään siihen miten saadaan jatkoa ja millainen tauko (eli loma) jne.

Kyllä haluan! 

Tämän vuoksi tarjoankin mahdollisuuden rajatulle määrälle kuntouttavassa työtoiminnassa oleville henkilöille saada todellisen muutoksen työelämäsuhteeseensa.

Mikäli sinä itse, läheisesi tai tuttusi haluaisi muutoksen, minuun voi olla yhteydessä helpoiten täyttämällä tästä linkistä avautuvan lomakkeen.

Ota rohkeasti yhteyttä. Mitään et voi menettää, mutta paljon voit saada.

Uuden vuoden terveisin

Kari Harjula
Uravalmentaja


Ei kommentteja: