5.9.2014

Yrittäjän päivä

Normipäivä?

Yrittäjän päivä on rento.

Päiväohjelma 5.9.2014:

5:30 herätys
6:30 töihin lähtö
7:00 aamupalaveri
9:00 asiakastapaaminen, nykyinen asiakas
11:00 asiakastapaaminen, uusi asiakas
12:30 asiakastapaaminen myöhäisen lounaan merkeissä vakiintuneen asiakkaan kanssa
14:00 toimistotöitä, viikon asiat "pakettiin"
16:00 kotiin lähtö. Viikonloppu alkaa.


Kuten päiväohjelmasta näkee, niin eihän tuo kummempaa ole kuin kenen tahansa palkansaajan päivä. Ja vielä ajoissa kotiin eli eipä tuossa mitään valittamista pitäisi olla.

Yksi pieni ero on kuitenkin palkansaajaan verrattuna.

Yrittäjä on koko päivän työskennellyt kurinalaisen työskentelyn tuloksia keräten. Asiakastapaamiset ovat sovittu jo hyvissä ajoin etukäteen. Päästäkseen palkansaajan päiväansioihin, tulee yrittäjän tehdä paljon taustatyötä, joka on samalla oman liiketoiminnan rahoittamista.

2100 €/kk

Leikitellään ajatuksella, että yrittäjä toimii yksin ja hänen tuotteensa on palvelu eli hän ei valmista mitään ja ei tarvitse tuotevarastoa. Leikitään että yrittäjän ansio on kuukaudessa 2100 euroa. 

Yksinkertaistettuna yrittäjän pitää laskuttaa joka kuukausi liki kolminkertainen määrä saavuttaakseen tuon ansiotason.

Lasketaanpa (laskenta on havainnollinen) kuukausittainen rahantarve:
 • Toimitilavuokra: 500,00 €
 • Autoleasing: 500,00 €
 • Polttoaine (työajo): 300,00 €
 • Puhelin/netti: 150,00 €
 • Sekalaiset kulut: 350,00 €
 • Eläke tms. maksut: 525,00 €
 • Muut palkan sivukulut: 250.00 €
 • Vakuutukset: 200,00 €
 • Oma palkka: 2100,00 €
 • Lainanhoito (lyh+korot): 300,00 €
 • Kirjanpito tms.: 150,00 €
 • Verot:: 800,00 €
Esimerkin yrittäjän tulee laskuttaa kuukausittain 6125,00 euroa (alv 0%) saavuttaakseen tulotason, mikä alittaa laskennallisen mediaanitulon (2450,00/kk).

Arvostus ja "arvostus"

Valitettavan usein esimerkin kaltainen yrittäjä saa kuulla siitä, että ajaa hienolla autolla ja syö ulkona. Voi valita työaikansa ja pääsee matkustamaan.
Verottaja ja muut virkamiehet eivät ainakaan helpota yrittäjän arkea toiminnallaan. Lisäksi häneltä odotetaan yhteiskuntavastuuta eli osallistumista jääkiekon, jalkapallon, kyläkoulun, paikallislehden, kotiseutuseuran tms. rahoittamisen muodossa.

Kotona saattaa olla vaihtelevaa vastaanottoa milloin syynä on pitkäksi venyneet työpäivät, milloin saamatta jääneet kaupat tms.

Palkansaajien kannattaisi muistaa, että pientä palkkaansa vastaan esimerkin yrittäjä tuottaa yhteistä hyvää huomattavasti enemmän kuin saa. Palkansaajaan verrattuna sairaspäivät ja "lusmuilut" joutuu korvaamaan työllä. Yrittäjä ei voi myöskään siirtää vastuuta kovin helposti tyhmän pomon piikkiin tms. Yrittäjä kantaa kuitenkin vastuun itse, vaikka toki on asioita, joihin ei aina pysty vaikuttamaan.

Onnistuminen

Ja auta armias kun tämä köyhyysrajalla sitkutteleva yrittäjä erehtyy onnistumaan. Melko äkkiä alkaa kulkemaan mitä erikoisempia huhuja "pimeästä rahasta", "pimeästä työvoimasta" tai ainakin "jotain kieroa siinä on".... Paitsi jos epäonnistuu. Sitten kyllä kuulee kuinka "puoli kylää tiesi" ja toinen "puoli arvasi" siinä näin käyvän. 

Mutta kuitenkin

Karavaani kulkee ja koirat haukkuvat. Pienyrittäjä saattaa suunnistaa Viroon tai maksaa helpommasta tavasta ylimääräisiä kuluja Suomen verottajalle. Palkata ihmisiä töihin ja jatkaa omaa työtänsä ollen tyytyväinen tuloksiin ja (aiheesta) ylpeä saavutuksiinsa.

Harvempihan tätä vuodesta 1997 asti pidettyä päivää muistaa, mutta pitäisi kyllä muutenkin kuin viran puolesta. 
Jos nyt kuitenkin tämän luettuasi sisäistät, että yrittäjä on omalla tavallaan tämänkin maan selkäranka. Ei parempi, eikä huonompi, mutta erittäin merkittävä, niin toivo, että lainsäädäntömme olisi inhimillisempi niille, jotka eivät onnistu yrittämisessä. Toivo myös, että lainsäädäntömme olisi inhimillisempi niille, jotka onnistuvat yrittämisessä. Ja muista: pienet yritykset työllistävät huomattavasti enemmän ihmisiä kuin suuret. On nuo savupiiput enempi koristeita nykyisin.....

Ole iloinen kun ystäväsi onnistuu yrittäjänä ja älä tuomitse epäonnistumisen hetkellä!

Yrittäjän päivä
EK: Yrittäjyys talouden moottorina

Ei kommentteja: