23.8.2014

Unelmatyö vai painajainen?

Unelmatyön mahdollistaa usein vain oman yritystoiminnan aloittaminen.
Yrittäjyys on kuitenkin useille vierasta ja vielä useammin ajatusta vierastetaan. Ristiriita haluttujen työnantajien ja työunelmien välillä on olemassa. Haluan ajatella ristiriidan aiheutuvan myös toiveikkuudesta, että työllistyttyä voi vaikuttaa. Ja onhan se totta monessa työpaikassa. Ristiriitaa tai ei, pyrin työssäni antamaan jonkinlaista yrittäjyyskasvatusta ja siten kannustamaan asiakkaitani yrittäjyyteen. Määrällisesti yrittäjyyden valitsevia valmentautujia ei ole montaa. Tänä vuonna asiakkaani ovat perustaneet kaksi yritystä ja kolmas on suunnitteluvaiheessa.

Päätös yrittäjyydestä


Yrittäjävalmennuksessakin pätee, että määrä ei korvaa laatua. Monen hankkeen tms. tavoite on tuottaa yrittäjiä määrällisesti paljon. Yrittäjyyteen kannustetaan ja yrityksen perustamisessa autetaan.

Mielestäni yrittäjyys on todella mielekäs vaihtoehto työttomyydelle tai tilapäistyösuhteille ja yrittäjyyttä kannattaa jokaisen työttömän harkita jo senkin vuoksi, että käsite tulee tutuksi. Kuitenkin koen, että yrittäjyyttä ammatinvalintavaihtoehtona tarjoavan tulee itse ymmärtää vastuu mikä syntyy siitä, että yrittäjäksi kannustetaan ja autetaan. Päätös yritystoiminnan aloittamisesta on ja tulee aina olla yrittäjän itsensä. Joissakin tapauksissa saattaa olla niin, että päätökseen ohjataan liian vahvasti, jotta päätöstä voisi kutsua omaksi.

Saako yrittäjä epäonnistua?

Yrittäjyyteen kuuluu mahdollisuus epäonnistua. Epäonnistuminen on täysin hyväksyttävää, koska yksi onnistuminen on usean epäonnistumisen summa. Tämä ei kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että yrittäjäksi otetaan tai ohjataan henkilö, joka ei aidosti tiedä mistä yrittäjyydessä on kyse ja annetaan hänen epäonnistua.

Otetaan kaksi tavallista esimerkkiä elävästä elämästä:
Esimerkkien ihmisillä on unelma tehdä työtä, jossa hän viihtyy ja elättää itsensä sekä perheensä. Unelmasta kun on kyse, niin silloin siihen todennäköisesti ja toivottavasti kuuluu myös hieman arjen luksustakin. Eli lomamatkoja, ehkä moottoripyörä tms.

1. Franchiseyrittäjän unelma

Tunnusteluvaihe
Tunnusteluvaiheessa kerrotaan, että rahaa tulee ja toki jonkin verran meneekin, mutta alun jälkeen tulotaso on tasainen ja riittävä. Tämän varmistaa ketjun ponnistelut markkinoinnissa ja myynnissä sekä muut tukipalvelut kuten edulliset tuotehankinnat ja palveluiden hinnat.
Ihminen tuon kuultuaan on valmis liittymään pienen harkinnan jälkeen ja on saanut itsekin kokemusta ketjusta ja joku tuttukin on jotain siitä maininnut. Varoittavat äänet on näitä jotka ei muutenkaan innostu mistään. Ovat varmaan kateellisiakin.
Aloitusvaihe
Ihminen hakee pankista rahat ja allekirjoittaa franchisesopimuksen. Samalla hän maksaa liittymismaksun ja kuukausimaksut alkavat. Franchiseantajan tuottamat tukipalvelut alkavat myös samalla laskutuksen.
Aloitusvaihe menee tuoreella franchiseyrittäjällä kuin siivillä. Hieman ihmetyttää ketjukaverien hieman kielteiset kommentit ketjusta. Ketjulta kysyttäessä todetaan vain, että no "ainahan näitä joukkoon mahtuu". Tämän jälkeen on omatunto hyvänä kun tulee työt tehtyä konseptin mukaisesti ja on lainarahaa pankissa.
Vakiintumisvaihe
Aloitusvaihe muuttuu rutiiniksi ja toiminta ei tuotakaan ihan niinkuin on odotettu. Ketju ohjeistaa tekemään enemmän töitä ja mainitsee jotain epämääräistä yleisistä suhdannevaihteluista. Samassa keskustelussa käydään läpi maksuohjelmaa erääntyneille ketjun saataville. Enää ei ketjun muiden jäsenten kielteiset kommentit jää huomiotta. Franchiseyrittäjä ei myöskään enää kerro niistä ketjulle. Ajatukset alkavat valvottamaan öisin, mutta ei vielä liikaa. Joskus vain. Kun on se lamakin nyt... Työpäivät pitenevät ja tehtävät rutinoituvat. Valitettavasti unelma jota tavoiteltiin ei muistuta arkea enää kuin hetkellisesti. On aika siirtyä irtaantumisvaiheeseen.
Irtaantumisvaihe
Tämä unelmaa tavoitellut franchiseyrittäjä on kuullut ketjulta kaiken sen missä hän on epäonnistunut. Kiitollisuus ketjua kohtaan kasvaa omaan luokkaansa, sillä esille on tullut paljon sellaista mistä franchiseyrittäjä ei ole ollut tähän mennessä tietoinen. Sairaspäiviä tulee enemmän kuin voi pitää ja perheessä on melko jyrkkiäkin keskusteluja. Ketju kuitenkin lupaa auttaa uuden yrittäjän löytämisessä, joka luonnollisesti on arvotettu käsikirjassa. Tämä on kriittistä aikaa. Ketjua ei oikein voi arvostella, että mahdollinen ostaja ei säikähdä, mutta ei oikein kehuakaan ilkeä. Pakko antaa ketjun hankkia jatkaja. Samalla toivoen, että velkaa ei niin paljoa jäisi.
Lopetus
Helpottunut franchiseyrittäjä ryystää kahvia ja syö pullaa ketjun edustajan kanssa. Siinä samalla tulee laitettua nimi maksuohjelmaan ketjulle jääneistä veloista, jotka ovat maksettu jo parin vuoden kuluttua, kunhan töitä vaan saa. Ketjun edustaja kiittää kaikesta ja saattaa jopa halatakin läksiäisiksi muistuttaessaan salassapitosopimuksen voimassaoloajasta. Franchiseyrittäjä on nyt työtön.

Näitä tarinoita olen kohdannut liian monta. Franchiseyrittäjyys sinällänsä on erittäin hyvä vaihtoehto työllistää itsensä silloin kun franchiseantaja on aidosti hyvä. Hyvän franchiseyrittäjän arviointi on kuitenkin yksittäiselle henkilölle, joka ei tunne taustoja erittäin vaikeaa. Siksi suosittelen lämpimästi tutustumaan aiempaan kirjoitukseeni franchiseyrittäjyydestä.

2. Ammatinharjoittajan unelma

Tunnusteluvaihe
Työtön on löytänyt tai ohjattu esim. jonkin kolmannensektorin hankkeen työvalmennukseen, jossa yrittäjyyteen ohjaa sosiaalialan korkeasti koulutettu "hyvä tyyppi". Työtön kertoo unelmastaan elättää itsensä yrittäjänä, sanotaanko nyt, vaikka villasukkien valmistajana.
Osaaminen kartoitetaan ja villasukat kaveri osaa kutoa. Hyvä juttu. Sitten aletaan työstämään liiketoimintasuunnitelmaa ja muistutetaan, että unelmaa pitää elättää sekä ruokkia. Tuodaan esille vaihtoehto globaaleista markkinoista ja käydään Googlen kanssa nettimarkkinoinnin peruskurssi läpi. Tehdään markkina-arviointi tai jopa -tutkimus, jossa todetaan, että villasukat ovat ihan kaikkien ostovoimaisten mielestä tarpeellisia ja jopa haluttuja.
Aloitusvaihe
No ei siinä mitään. Aletaan laittaan globaalia bisnestä pystyyn. Käydään yrittäjäkurssi, haetaan starttiraha (epäilen, että esimerkkiin ei saisi) ja aloitetaan ammatinharjoittaminen omalla toiminimellä. Ollaan kuitenkin todellisuudentajuisia ja ymmärretään, että toiminta edellyttää aloitusvaiheessa vierasta pääomaa ja ne tulotkaan ei nouse tavoitteen mukaiseen kolmeen ja puoleen nettotonniin kun ehkä vasta vuoden päästä aloituksesta.
Vakiintumisvaihe
Kaikki ovat iloisia ja tyytyväisiä. Ammatinharjoittaja kutoo sukkia ja lisää tuotteita verkkokauppaan. Valmentajaakin välillä tavataan ja kerrotaan, että näin tehdään kuin neuvoit. Kiitollisuuden kyynel silmäkulmassa tarjotaan coachille aakkoskahvit vehnäsen kanssa ja luvataan pitää yhteyttä. Valmentajakin oikein sanoo, että sillä on joku kontakti, joka voisi niitä sukkia ostaa enemmänkin. Tietysti on myös mukavia, oluenhuuruisia, baari-iltoja, jossa kavereiden kanssa keksitää kivoja nimiä hassuille sukille. Joku saattaa kysyä, että mitenkäs paljon on kauppa käynyt, mutta se ohitetaan, koska markkinat eivät vielä ole "totally hallussa".
Irtaantumisvaihe
Kunnes...... Starttiraha loppuu puolessa vuodessa ja lisää ei saa. Kotisivumasiinalla tehty sivusto ei vedäkään niin paljoa asiakkaita kun luulisi ja naamakirjassakin on vain parhaat kaverit tykkäämässä. Ja sitten kun on toi kilpailukin.... Laskut kasaantuvat. Verottaja haluaa kuitenkin ennakot ja eläkevakuutukset sun muut tulee säännöllisesti maksuun. Valmentaja on kiireinen, mutta sen verran ehti vastata, että sen kaverin työpaikassa vapaaehtoiset kutovat myös sukkia ja ei oikein tiedä mihin kaikki menisi. Puhelu päättyy nopeasti, mutta valmentaja muistuttaa, että soita jos on jotain....
Lopetus
Muu ei auta kun laittaa toiminimi jäähylle. Pankki laittoi lainan pystyyn ja onhan veroja sun muitakin jo erääntynyt. Valmentajaa kun tavoitti vihdoinkin, niin puhelu oli kannustava ja pyysi käymään, mutta pitämään kiirettä kun hanke loppuu kohta ja uudet kuviot tulossa. Mutta ei muuta kuin eteenpäin sano mummo lumihangessa, lopetti valmentaja puhelun.

Jokusen tämänkin kaltaisen tarinan olen kohdannut. Unelma on hajonnut ja velkaa jäänyt. Itsetunto on maissa ja aikaa hukattu turhaan. Blogissani on useampikin teksti yrittäjyyttä sivuten, joista ehkä tämä on hyödyllisin.

Aloita yritys

Aloita yritystoimintasi unelmaasi nojautuen. Valmistele aloitus huolella ja älä epäröi käyttää asiantuntijoita apunasi. Kun tavoittelet unelmaasi, niin ymmärrä joutuvasi tekemään asioita, jotka eivät ole miellyttäviä. Alussa niitä on enemmän, joista varsinkin myynti on monelle vaikeaa. Myynnistä löytyy hyviä artikkeleita mm. täältä. Ennenkaikkea ole rehellinen itsellesi ja läheisellesi tiedostaen mitä olet tekemässä. Älä kuitenkaan sorru liialliseen varmisteluun, vaan tee päätös kun koet aidon varmuuden siitä mitä haluat.

Erinomaisia franchisemahdollisuuksia on Suomessa paljon. Niistä lisätietoa: www.ketju.fi.
Hyviä asiantuntijoita yritystoimintaa harkitsevalle on melkoisesti. Esim. www.iynetwork.fi tai www.vauhtipyora.fi.

Myös yrittäjyyden kokeilu on järkevä vaihtoehto. Laskutuksen voi hoitaa yrityksen kautta esim. www.inwork.fi tai osuuskunnan kautta, esim. www.eezy.fi.

Mikäli taas olet aidosti innovoiva ihminen, niin tutustu mitä ThinkSuomi voi sinulle tarjota.

Unelmien toteutuminen on mahdollista jokaiselle ja sen saavuttamista ei tiedä ennenkuin yrität.

Ei kommentteja: