21.8.2014

Liika työnhaku

Te-toimiston ilmoitustaulu 2013
Olen kuullut joidenkin saaneen ohjeita, että kaikkia työpaikkoja kannattaa hakea. Olen myös antanut itseni ymmärtää, että Te-toimistot lähettävät "liukuhihnalta" työtarjouksia. Hyvä, että lähettävät. Tekevät edes jotakin.

Ilta Sanomat uutisoi Helsingin Sanomien mielipidekirjoitussivulla olleen poikkeuksellisesti nimimerkillä julkaistun "riipaisevan tarinan" korkeastikoulutettujen työnsaanti ongelmista. Aihe on jo tutuksi tullutta asiaa korkeasti koulutettujen työttömyydestä, josta on puhuttu enemmän tai vähemmän viime vuosien aikana.

Ongelma on todellakin noussut esiin aika-ajoin valmennustyössäni. On valitettavaa, että annetaan neuvoja, jotka vain pahentavat työnhakijan tilannetta. Oikeanlainen työnhaku on kohdistamista oikein, ei epätoivoista "huutoa", vaan oikeita tekoja ja tausta-arvioita.


Moni ajattelee, että ainakin korkeasti koulutettujen luulisi tämän asia ymmärtävän, mutta työnhakijoina he eivät millään lailla poikkea vähemmän koulutetuista. Työnhaku on siihen tottumattomalle vaikeaa. Ihmiset, joilla on jo työpaikka eivät sitä useinkaan tiedosta.

Työnhaku on työtä itsessään. Yhteiskunta tukee työnhakua maksamalla työttömälle työmarkkinatukea. Tämä siis osoittaa sen, että taustalla on tieto olemassa siitä, että työnhaku on työtä ja kustannuksia aiheuttavaa. Työnhaussa syntyy tuloksia myös määrien kautta, mutta määrä ilman tavoitetta ja tarkoitusta on suurelta osin hukkaan heitettyä.

Liian monien työpaikkojen hakeminen väärällä tavalla aiheuttaa monenlaisia muita ongelmia, jopa terveydellisiä.

Työtarjous

Sana työtarjous tarkoittaa sitä, että on avoin työ, jota tarjotaan tietylle henkilölle yksilöidyin ehdoin. Työtarjoukset, joita Te-toimistot lähettävät ovat pakottavia ja mikäli haluaa välttää "karenssia" tai muita sanktioita, on niihin tartuttava. Työtarjous ei kuitenkaan ole tarjous työstä vaan se on osoitus avoimesta työpaikasta, jota työttömän työnhakija on haettava. Tämä valheellinen ilmaus on kielellistä vääristelyä Te-toimistojen taholta, jolla mitä ilmeisimmin pyritään nostamaan toiminnan murentunutta mainetta. Onnistuminen jää nähtäväksi. Nimittäin tarjouksien saajat eivät välttämättä todellakaan ole sopivia avoimeen tehtävään. Tämän toinen puoli on se, että avoimien työpaikkojen ilmoittaminen www.te-toimisto.fi, joka on nyttemmin muuttumassa yhtälailla valheelliseen nimeen www.te-palvelut.fi muotoon, vähenee entisestään. Nythän siellä on vain noin kolmasosa avoimista työpaikoista.

Työnhaun ohjaus

Oikealla tavalla kohdistettu ja toteutettu työnhaku tuottaa parempia tuloksia kuin päämäärätön hakuammunta työmarkkinoilla. Työmarkkinoilla on kuitenkin menossa muutos, jossa merkittävä osa ihmisistä on jäämässä pois työelämästä. Lisäksi jo nyt moniin tehtäviin on vaikea löytää tekijöitä.

Työnhakijan, joka haluaa työllistyä, kannattaa turvautua ammattimaiseen työnhaun ohjaukseen. Ja koska tämä on minun blogini, niin luonnollisesti suosittelen www.uratunti.fi.Ei kommentteja: