10.8.2014

Käytännön hyötytietoa työnhakijalle: Digimaailma haltuun

Olemme siirtyneet nopeasti hyödyntämään erilaisia sähköisiä palveluita. Voimme varmasti kaikki olla samaa
mieltä siitä, että oikein ja hyvin toteutetut palvelut helpottavat elämäämme merkittävästi. Vastaavasti huonosti toteutetut palvelut vaikeuttavat sitä merkittävästi.

Yhtämieltä voinemme kuitenkin olla siitä, että sähköinenpalvelu ja -asiointi ovat tulleet jäädäkseen.

Digimaailman oikea oivaltaminen avaa todellakin uusia ja parempia tapoja hoitaa monia päivittäisiä asioita.


Kansalaistaito

Työelämävalmiuksia parantava kansalaistaito on hallita digimaailman perusasiat. Perustaitoihin on tarjolla paljon mm. te-toimistojen kautta järjestettäviä koulutuksia, jotka ovat sinänsä hyvin laadukkaita.

Mikään koulutus ei kuitenkaan auta, mikäli asenne on vastentahtoinen. Syystä riippumatta on olemassa joukko ihmisiä, jotka suhtautuvat vastentahtoisesti tähän kehitykseen. En halua heitä siitä syyllistää, mutta toivon, että pientä vastaantuloa syntyisi - molemmin puolin.

Luottamus

Mikäli ihmisten luottamus sähköisiinpalveluihin ovat heikentyneet, niin siitä on turha syyllistää ihmisiä, vaan pikemminkin on tarkasteltava sitä, että missä viestintä on epäonnistunut ja oltava myös rehellinen siinä missä sähköinenpalvelu on epäonnistunut.
Mikäli luottamus palveluihin on merkittävästi heikentynyt, on kohtuutonta odottaa ihmisten hyväksyvän palvelut osaksi elämäänsä. Varsinkin, koska kehitys on johtanut siihen, että palvelut ovat hyvin tärkeissä asioissa keskeisiä kuten verotus, työnhaku, raha-asiat jne.
Luottamusta tuskin lisää jatkuvat uutiset siitä, että mikä on mennyt pieleen. Ei luottamusta lisää myöskään se, että tietoturva on todellinen riski. Luottamusta voi myös vähentää se, että virkamies saattaa jopa kieltäytyä henkilökohtaisesta palvelusta ja ohjata asiakkaat nettiin.

Mikä motivoi siirtymään digimaailmaan?

Tämä onkin melkoisen henkilökohtainen asia. Jos motivointina käytetään "valtionhallinnon palvelujen parantamisohjelmaa" tai Oy Yritys Ab:n säästötalkoita, jonka varjolla palvelut siirretään ja keskitetään mahdollisimman kauaksi kaikista asioijista voi olla, että kiinnostus ei lisäänny toivotuolla tavalla.
Myös mahdollinen asioinnin vaikeus sähköisesti verrattuna vanhaan ja hyvään tapaan ei ole se oikea tapa motivoida sähköisiin palveluihin. Esimerkkinä käy vaikka tämä: Uusi Suomi 6 8 2014. Silloin kun syy siirtyä käyttämään sähköistä palvelua tuottaa aidosti mielihyvää, niin sinne siirrytään oma-aloitteisesti. Esimerkkinä vanhempien yhteydenpito ulkomailla asuviin lapsiin ja lastenlapsiin.

Minun ratkaisuni on...

Antaa osana valmennusta mahdollisuus opetella digimaailman perusteet helposti ja yksinkertaisesti sekä nopeasti. Lähtökohtana on osallisuuden ja mahdollisuuksien edistyminen kun nämä asiat on riittävän hyvin hallinnassa:


  1. Tietokoneen käyttötaito
  2. Internetpalveluiden käyttötaito
  3. Sähköinen asiointi
Yllättävän moni, joka osaa käyttää tietokonetta ei osaa hyödyntää muita kohtia. Tämä ei välttämättä edes nouse esille valmennustilanteissa, mikäli sitä ei erikseen kysytä, sillä osaamista pidetään itsestäänselvänä liian usein.


Opaskirja DigiWirtaska 1.0Ei kommentteja: