3.7.2014

Verotko ne rasittaa?

Verotus on kestoaihe

Verotuksesta puhutaan paljon niin palkansaajien, yrittäjien kuin muidenkin toimesta. Äkkiseltään kun ajattelen, niin en koko elämäni aikana ole kuullut veroista muuta kuin valittamista.

Onhan se ymmärrettävää, että kun pitää maksaa niin tuntuuhan se aina pahalta. Varsinkin jos ei synny kokemusta siitä, että verorahoille saa vastinetta.

Veroja pakoon vai lisää veroja?

Varmaan noin vuosikymmen sitten Jari Sarasvuo puhui verolakosta. Tosin hän pyörsi nopeasti sanansa. Parisen vuotta sitten oli kuitenkin jo toinen ääni miehellä: Iltalehti 27 3 2012 "Solidaarisuusvero on Sarasvuon mieleen".

Huhtikuussa 2014 uutisoitiin taas Björn Wahlroosin muuttaneen veroja pakoon Ruotsiin: Taloussanomat 9 4 2014 "Björn Wahlroos muutti veroja pakoon Ruotsiin"

Mihin ne vero eurot sitten oikein...?

No oli miten oli, mutta tosiasia lienee kuitenkin se, että koska työllisestä työvoimasta noin kuusi kymmenestä (6/10) on julkisen sektorin palveluksessa on tilanne se, että verotuloja tarvitaan pyörittämään julkisia palveluita.

Valtion rakennepoliittinen ohjelma pitänee huolen siitä, että julkiset palvelut säilyvät, paranevat eli siten tuottavat vastinetta kansalaisille (joista valtio koostuu).

Poliisit vaikuttavat olevan hyvä esimerkki siitä, että palkat saattavat nousta säästöistä huolimatta - tai ainakin esimerkki. ESS 3 7 2014 "Poliisijohdon palkkapotti kasvanut säästöohjelmasta huolimatta".

Sairaalat, koulut, tiet jne.... Tuttua asiaa, jonka voi kiteyttää: Hoiva, Turva ja Huolenpito ovat julkisen palvelun tehtävät ja niin kauan kuin ne toimivat on verojen maksaja saava vastinetta rahoilleen.

Miten tämä sitten liittyy työelämää käsittelevään blogiini?

Siten, että ammatinharjoittajaksi tai mikroyrittäjäksi ryhtymistä aloittavalla on usein viimeinen kynnys yrittämisen esteenä epäluulo verottajaa ja myös vakuutusyhtiöitä kohtaan. 

Suomessa on huomattavan monia tarinoita siitä, että verottaja on aiheuttanut ongelmia yrittäjille. Ja nämä tarinat eivät kaikki ole vain tarinoita. Entinen verovirkailija tuli taannoin sanoneeksi totuuksia sen aikaisista työnantajansa tavoista toimia ja sai tuomion Suomessakin. Tämä Liisa Mariaporin tuomio sittemmin ei läpäissyt lähempää tarkistusta ja EIT sen sitten kumosi lopulta. EOK "EIT kumosi Mariaporin kunnianloukkaustuomion"

Älä anna häiritä!

Epäluuloista ja peloista, jotka ilmaisevat osaltaan kansalaisten luottamusta yhteiskunnan järjestelmää kohtaan, huolimatta, voin kuitenkin omasta puolestani todeta, että verottajan pelko ei saisi olla yrittämisen este. Tulee vaan alusta asti tehdä parhaansa ja oikein. Ensimmäinen oikea teko on valita hyvä tilitoimisto ja tilintarkastaja.

Myös Veronmaksajien keskusliiton toimintaan kannattaa tutustua: Veronmaksajat.fi 
Ja tietenkin www.vero.fi - sieltä saa muutakin kuin verokortteja.

Siis aloita toiminta hyvällä valmistelulla

Tee valmistelut hyvin, jotta ammatinharjoittamisesi tai yrittämisesi tulee aidosti tuottamaan haluamasi arvon.
  1. Suunnittele
  2. Laske
  3. Käytä asiantuntijoita
  4. Keskity omaan osaamiseesi
  5. + muut esille tulevat asiat
Verottajaa enemmän rasittaa huono valmistelu!

Ei kommentteja: