17.7.2014

Käytännön hyötytietoa työnhakijalle: liikunnan merkitys

Liikunnan merkitys ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin on tiedostettu jo kauan.  Aihe ei siis ole mitenkään uusi, mutta kuten liian usein, on terveys- ja hyvinvointivalistus joko liian virkamiesmäistä tai kaupallista - usein molempia. Lisäksi tämä ihmisten yleinen "paksukalloisuus" tiedon omaksumisessa asioissa mitkä liittyvät jollakin tavalla epämukavuusalueelle menemiseen.

Parempi mieli 

Mielentilan merkitys on työnetsijälle (kuten kaikille muillekin) erittäin tärkeä. Liikunnan merkitys parempaan mielentilaan on tiedostettu jo pitkään. 

Parempi terveys

Terveydentilan merkitys on työnetsijälle (kuten kaikille muillekin) erittäin tärkeä. Liikunnan vaikutus terveydentilaan on tiedostettu jo pitkään.

Oma aika

Liikunnalla saat omaa aikaa, jonka arvostus on noussut vuosien varrella arvoon arvaamattomaan. Otat esimerkiksi minkä tahansa syvällisyyteen pyrkivän lehtiartikkelin, henkilöhaastattelun tms. esiin. niin kyllä siellä tämä oma aika nousee esille suhteessa jaksamiseen työssä, parisuhteessa tms.

Yhteinen aika

Perheessä yhteinen aika voi olla vaikeasti löydettävissä. Kaikille sopiva liikuntaharrastus tuo sitä ihan itsestään. Enkä nyt sitten tarkoita, että aikuisten pitäisi tuppautua lasten harrastuksiin.

Sosiaalinen kanssakäyminen

Liikunnan parissa löytyy ystävyys ja kaveruus suhteita, jotka saattavat olla hyvin vahvoja, jopa koko elämän kestäviä. Liikunta on myös tasa-arvoista; se ratkaisee mitä teet kentällä tms. ei se mitä teet työksesi.

Liikkumisen hinta

On totta, että liikuntaharrastus saattaa olla hyvinkin kallista lajista riippuen. Yleisesti kuitenkin vielä löytyy mielekkäita, jokaisen maksukyvylle sopivia liikuntamuotoja. 

Oikea liikunta

Mikä on oikea tapa harrastaa liikuntaa on kysymys, joka silloin tällöin asiakastyössäni nousee esille. Ei minulla ole siihen vastausta. Se on juuri se tapa mikä liikkujalle itselleen sopii. Yhden asian kuitenkin nostan mielelläni ns. "oikeaksi". Liikunnassa joutuu aina menemään jonkin verran myös epämukavuusalueelle. Ja se tulee hyväksyä ja ottaa myönteisenä haasteena vastaan. Esimerkkinä voin mainita, että olen suositellut valokuvausta harrastavalle asiakkaalleni liikunnaksi valokuvausta luonnossa. Valokuvaus on hieno harrastus, mikä edellyttää "silmää, kättä ja sydäntä". Kohteiden löytäminen edellyttää usein liikkumista pitkiäkin matkoja.

Liikunta harrastuksena ja sen aloittaminen

Mielestäni sana harrastus on hölmö. Itse en harrasta oikeastaan mitään, mutta osana tapaani elää on joitakin asioita, joita yleisesti kutsutaan harrastuksiksi. Liikunta elämäntapana tarkoittaa sitä, että mennään portaita pitkin hissin sijaan, kävellään kauppaan, vaihdetaan auto polkupyöräksi tai nautitaan kauniista luonnosta paikanpäällä eikä maksu teeveestä. Toisin sanoen aloittaminen tapahtuu heti kun päätös liikunnallisen elämäntavan valinnasta on syntynyt.

Välineet, kirjallisuus, ohjelmat....

Taloudellinen panostus liikuntavälineisiin voi nousta ihan niin suureksi kuin itse haluaa, mutta aloitusvaiheen kulut voivat ja pitääkin olla hyvin maltilliset. Kävellä voi halvoillakin tossuilla jne.

Taustalla todettu terveysongelma

Mikäli taustalla on todettu terveysongelma, on liikunnasta varmaankin jo annettu jotain suosituksia. Jos ei ole kysy niitä ja noudata niitä.

Lopuksi

Minä en ole liikunnan suhteen ammattilainen, mutta työelämän suhteen olen ja siksi suosittelen liikuntaa parantamaan itsekunkin työelämävalmiuksia. Liikunnallinen ja terveellinen elämäntapa on noussut osaltaan myös statussymboliksi, mutta en halua nähdä sitä näin. Pieni lenkki kävellen tai hölkäten pari kertaa viikossa ei ole mikään suuri ajallinen panostus, mutta lisää heti parempaa yöunta ja leppoisampaa mieltä.
Liikunnallisessa elämäntavassa on se myönteinen puoli, että se alkaa vallata pikkuhiljaa tilaa elämässä ja vaikutukset ovat nähtävissä ja koettavissa hyvinkin nopeasti.
Niin ja vielä: älä lopeta kun paikat aluksi vähän kipeytyvät, se kuuluu asiaan!

Ei kommentteja: