22.6.2014

Täydennyshaku vai välivuosi

Mikäli et päässyt opiskelemaan ja välivuosi ei kiinnosta, niin voit hakea ammattikorkeakouluun täydennyshaun kautta.

Tästä löytyy lisätietoja: www.studentum.fi

Ammatilillinen koulutus ja lukiot eivät ole mukana täydennyshaussa, mutta tietoa näihin hakeutumisesta saat www.studentum.fi tai www.opintoluotsi.fi.


Sanotaan, että opiskelu kannattaa ja tottahan se on. Olen kuitenkin sitä mieltä, että opiskelu pelkän opiskelun ilon vuoksi ei välttämättä ole paras vaihtoehto mikäli sinulla on mahdollisuus työllistää itsesi riittävän hyvin välivuoden aikana.

Opiskelu alaan mikä ei kiinnosta tai millään muullakaan tavalla houkuttele on suurelta osin hukkaan heitettyä aikaa. Kuitenkin on hyvä muistaa, että tulevaisuuden ja osin myös nykyisetkin ammatit ovat sellaisia, joihin ei suoraan koulunpenkiltä valmistu ja onkin hyvä, että osaaminen ja tieto ovat monipuoliset.

Eri ammattiosaamisen soveltaminen työelämässä ovat tulevaisuudessa niitä tekijöitä, jotka auttavat työllistymään parhaiten.

Työelämä on hyvin yksinkertainen asia: kyse on tavasta osallistua toimintaan, jonka avulla voi rahoittaa omaa ja perheensä elämä tehdystä työstä saadulla korvauksella, jolla maksetaan leipää, asumista ja "sirkushuveja".

Työelämä ei ole mitenkään irrallaan muusta elämästä vaan täydentää sitä. Tämä tulee jokaisen työelämän muutostilanteessa olevan sisäistää.

Ketkä ovat muutostilanteessa? Käytännössä kaikki, sillä vakaassa ja tasapainoisessakin tilanteessa tapahtuu kehitystä eli muutosta.

Työelämässä kehittymistä ja työelämään valmentautumista varten voi saada apua itse asioihin perehtyen, te-toimistoista, vertaisilta ja esim. uravalmennuksesta.

Lisätietoa opinto-ohjauksesta: ammattiin opiskelevien opinto-ohjaus

Lisätietoa yksityisestä uravalmennuksesta: Wirtaska -palvelut yksityishenkilöille

Työelämään sijoittumista edesauttaa parhaiten se, että muutostilanteessa pyrkii edistämään työelämävalmiuksia. Tärkeintä ei ole se, että miten ja missä vaan se, että mitä tekeekin edistää tavoitetta elää itsellistä ja sosiaalisista turvaverkoista riippumatonta elämää.


Ei kommentteja: