4.3.2014

Uutta ajattelua työpaja-toimintaan

Työttömien ghettoutuminen on tämän vuosikymmenen ilmiö, joka vaikuttaa nopeutuvan työttömyyslukujen huonontuessa talouden alamäen johdosta.

Ghettoutumisen katkaisun tulisi olla kaikkien työllisyyttä hoitavien tahojen keskeisin päämäärä työllistymisen mahdollistamisen ohella.Kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun sekä usein myös palkkatuettuun työhön kolmannelle sektorille joutuvan henkilön työmarkkinatilanne ei muutu paremmaksi työjakson aikana.

Erään kolmannen sektorin toimijan hallituksen puheenjohtaja sanoi kokouksessa; "onhan meillä tilaa. Laitetaan kuntoutujat vaikka seisomaan aamusta iltaan, koska kuntahan siitä maksaa." Tämä lausahdus lipsahti kokouksessa missä peräsin asiakkailleni mielekkäitä työtehtäviä, jotka auttavat heitä kuntoutumaan työelämään paremmin.

Mikäli ajattelutapa olisi laajasti tuollainen, niin en uskoisi mitään hyvää tapahtuvan tulevaisuudessakaan.

Uudella ajattelutavalla saadaan työpaja-toiminta muutettua hyvin helposti ja halvalla todellisia työelämävalmiuksia parantavaksi.

Luodaan työpaja asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Etsimme yhden asiakkaan, joka omaa erilaisia taitoja, mutta ei ole keksinyt tapaa muuttaa sitä työtehtäväksi avoimille työmarkkinoille. Mahdollistetaan työpajassa olemassaolevan osaamisen kehittäminen ja pyritään tuomaan uutta ja tarpeellista osaamista mukaan.

Lisätään yhdistelmään 2-3 samankaltaista vastaavassa tilanteessa olevaa ja yhtäkkiä huomaammekin, että toimimme oppimisympäristössä, jossa tuotetaan ammattimaisesti, tehokkaasti ja markkinoiden sopivia tuotteita tai palveluita.

Uusi työpaja on projekti, joka loppuu samalla kun pajan henkilöt työllistyvät omaan tai toisen yritykseen. Onnistumista en epäile, mutta en pysty todistamaankaan täysin, sillä olen vasta alussa ajatukseni kanssa.

Asia on kuitenkin edennyt ajatuksesta tekoihin. Olen mukana Sosiaali- ja koulutuspalvelujen ohjauskeskus OHKE ry:ssä, joka on avannut ensimmäisen POP-UP Pajan Heinolaan. Toimintaa on ollut vasta vajaat kolme viikkoa, mutta nyt jo tulokset vaikuttavat lupaavilta.

Koska seinät eivät ole tärkeät, niin tämän ajatuksen pystyn toteuttamaan yhteistyössä jo toimivan työpajayhteisön kanssa. Toteutus edellyttää vain hyvää yhteistyötä eri toimijoiden kesken ja avoimuutta nähdä asiat toisin.

Yleensä toisin näkemiseen riittää se, että katsotaan arkisen työn yli mahdollisuuksiin ja siten haetaan toteutukselle kumppaneita.


Ei kommentteja: