2.11.2013

UUTISSEURANTA

UUTISTEN SEURANTA ON HYÖDYLLISTÄ AJANKÄYTTÖÄ

Perinteinen, vaikka vähenevä tapa, avata aamulla sanomalehti on oiva tapa valmistautua alkavaan päivään. Lehdestä saat "rautaisannoksen" yhteiskunnallista tietoa, urheilutilastoja, sarjakuvia, ilmoituksia..... Siis kaikkea sitä, mistä päivän mittaan keskustellaan työpaikoilla, bussipysäkeillä, baareissa jne.

Kyllä lehden voi lukea sähköisesti ihan yhtä lailla. Radiosta ja televisiostakin saa uutiset nopeasti ja tiivistettynä.

Ja seuranta on helppoa ja erityisen edullista. Varsinkin jos uutisten sisältöä pystyy aina silloin tällöin hyödyntämään esim. työnhakuun. Usein mm. piilotyöpaikka löytyy sanomalehdessä olleen uutisen avulla.


KATKEAMATON UUTISVIRTA

Nykyisin on mahdollista seurata katkeamatonta uutisvirtaa erilaisilla päätelaitteilla ajasta ja paikasta riippumatta. Uutisten seuraaja voi valikoida itselleen mieluisan tarjonnan erilaisten maksullisten ja maksuttomien palveluiden avulla.

ILMAINEN UUTISVIRTA

Ilmainen uutisvirta on ollut Internet -maailmaan kasvaneiden ulottuvilla kohta kaksivuosikymmentä ja tämä on käsitetty perusoikeudeksi, josta ei haluta luopua. On kuitenkin täysin ymmärrettävää, että nykyisellä liiketoimintamallilla muuttuvat ilmaiset verkkolehdet maksullisiksi. Hintataso on kuitenkin maltillinen ja mikä tärkeintä: lehdet ovat kaikkien ulottuvilla.

Tieto ei saa olla vain maksukykyisten etuoikeus. Tasa-arvo ja tasavertaisuus edellyttävät tiedon nopeaa, täsmällistä ja luotettavaa jakamista.
Sanomalehtien tilausmäärät ovat olleet jo jonkin aikaa laskusuunnassa käänteisessä suhteessa uutisoinnin nettiseurannan kanssa.
Mediatalojen taloustilanne huolestuttaa kustantajien lisäksi myös poliittista johtoa. Usein syyllistetään lukija eli uutisten kuluttaja lukutottumuksistaan. Kuitenkin on havaittu selkeä tarve hyville ja laadukkaille julkaisuille jakelukanavasta riippumatta.

UUTISTEN VAIKUTUS

Tietoisuus tapahtumista ajassa mahdollistavat myös laadukkaammaan työ- ja perhe-elämän. Väitteeni perustuu siihen, että ihmisten välinen vuorovaikutus on "rikkaampaa" kun tieto syntyy oman elinpiirin ulkopuolella suhteutettuna omaan elämään.

Käytännössä tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että uutistarjonnan seuraaminen on ainoa tapa kytkeytyä elämään, ilmiöihin ja tapahtumiin oman elinpiirin ulkopuolelle.

SUOSITTELEN UUTISSEURANTAA

Uutiset voidaan luokitella tarkasti, Suosittelen työelämän muutostilanteessa olevaa seuraamaan paikallisuutisia, maakunnan uutisointia ja valtakunnan- sekä ulkomaanuutisointia. Eli laaja uutistarjontahan tuossa suosituksessa on.

UUTISTEN VIIHTEELLISTYMINEN 

Viimeaikaisten yt-neuvottelu-uutisten taustalla on mediatalojen pienentyneet voitot. Onko tähän yhtenä syynä vuosia kestänyt mediatalojen uudistaminen ja uutistarjonnan viihteellistyminen?

En ole media-alan asiantuntija, mutta olen miettinyt sitä mahdollisuutta, että ovatko mediatalojen uutisten viihteellistämiseen tähtäävät toimenpiteet "keventäneet" uutistarjontaa niin paljon, että ihmisten halu seurata viihdettä toteutuu jo muitakin kanavia seuraamalla?

OMA UUTISSEURANTANI

Omassa työssäni on päivittäisten uutisten seuraaminen elinehto. Ilman uutisseurantaa en voisi toimia auttaa tehokkaasti ihmisiä pääsemään työurillaan seuraavaan pisteeseen läheskään niin hyvin kuin voin uutisointia seuraamalla.

Oma uutisseurantani:

Helsingin Sanomat, kotiin kannettuna ja verkossa
Kattavat kotimaan ja ulkomaan uutiset päivittäin. Hyviä kolumnisteja.
Kangasniemen Kunnallislehti, kotiin kannettuna ja verkossa
Timo Ruotsalaisen päätoimittaja kerran viikossa ilmestyvä paikallislehti.
Itä-Häme, kotiin kannettuna ja verkossa
Jari Niemen päätoimittama Itä-Hämeen aluelehti.
Verkkomedia, verkossa
Vaihtoehtoisia uutisia meiltä ja maailmalta. Hyvä uutisseuranta mm. RT, Al-Jazeera tms.
Verkkouutiset, verkossa
Nykypäivä -lehti verkossa. Laadukkaat kirjoitukset.
Kansan Uutiset, verkossa
Perinteinen nettilehdeksi kutistunut sanomalehti. Laadukkaat kirjoittajat  ja kattava uutistarjonta.
Ampparit.com, verkossa
Uutiskoosteet. Otsikot päivittyvät 24/7, joista linkki varsinaiseen uutiseen.

Uutisia, jotka vaikuttivat kirjoitukseeni:

MTV3 23 10 2013
HS 31 10 2013
IS 27 10 2013

Muut linkit:

Sanomalehtien liitto 

Ei kommentteja: