17.11.2013

UUPUNUTTA PORUKKAA

Työssä uupuminen ei ole uusi ilmiö. Aiheesta on puhuttu kauan ja lähes yhtä kauan aihetta on tutkittu.
Omassa tuttava- ja asiakaspiirissäni on henkilöitä, jotka ovat kokeneet työssäuupumista.

Työssäuupumisen syistä ja seurauksista on paljon tietoa ja tutkimustuloksia. Huolimatta hyvästä tiedonsaannista ovat työssäuupumisen ennaltaehkäisy toimenpiteet liian usein pelkkää sanahelinää.


Samalla kun työnantaja  - yhtä lailla julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla - esittelevät uusia tapoja jaksaa työssä ja jalkauttavat niitä käytäntöön, unohtuu henkilöstön hyvinvoinnin perusteista huolehtiminen.

Jatkuvassa (innovaatio) keskeisessä muutostilassa henkilöstöä vähennetään, kohdennetaan uusiin tehtäviin, koulutetaan, ulkoistetaan jne....

Lopputuloksena on yksinkertaisesti mahdoton yhtälö yhä useammin. Yhä niukkenevilla voimavaroilla tulisi tuottaa kasvua ja vähintäänkin ylläpitää entisenlaista tuotanto- tai palvelutasoa.

Kuka helvetti sellaista jaksaa? Ei kukaan, väitän minä. Seuraukset näkyvät arkisessa elämässä huonona palveluna, huonona laatuna, välinpitämättömyytenä, asiakkaisiin etäisyyden ottaminen (koskee lähinnä julkista sektoria) ja yksinkertaisesti siinä, että yhä useampi voi huonosti työasioiden vuoksi kotona ja muualla vapaa-ajalla.

Ei auta, vaikka kuinka kävisi jumpassa, lätkässä, sählyssä, Ikeassa, etelässä, pohjoisessa tms. Jo pelkästään lomalta paluu aiheuttaa stressipiikin ihmisille.

Samaan aikaan työttömyys lisääntyy nopeasti tekemisen määrän pysyessä ennallaan. Toki tehtäviin tulee olla osaamista ja ei välttämättä onnistu lähteä tehtävästä toiseen ilman koulutusta, mutta se on taas eri asia.

Ai niin. Mitä se kertoo yhteiskunnastamme, että loppuunpalaminen ei ole syy sairastaa, vaan täytyy hankkia diagnoosi masennuksesta, että voi parannella??

Mikäli todella halutaan ylläpitää toimivaa yhteiskuntaa - rauhallista sellaista - olisiko kenties syytä alkaa täyttämään työpaikkoihin tekijöitä siten, että näiltä loppuun palamisilta vältyttäisiin?

Siinä muutama linkki aiheesta, lisää löytyy yllättävän helposti:

http://www.hs.fi/kotimaa/Uupumus+tarttuu+vanhemmilta+lapsille/a1305546612791

http://yle.fi/vintti/yle.fi/genreportaalit/portaali-745.html?genre=terveys&osannimi=ajassa_mielenterveys&jutunid=291

http://www.superliitto.fi/fi/Viestint%C3%A4/Uutiset/?year=2005&skip=0&hotid=163


Ei kommentteja: