25.4.2013

MENESTYSTÄ URHEILUSTA

Uutislähetyksessä eräs rouva kertoi näkemyksestään jääkiekkomestaruuden merkityksesstä kotikaupungilleen Porille. "Mestaruus luo uskoa tulevaisuuteen ja kertoo hyvästä yhteisestä tekemisestä jne..."

Varmaan näinkin, mutta minulla on aiheeseen hieman eriävä mielipide.

URHEILU SITOUTTAA

Parhaimmillaan aikuisten harrasteliikunta hyvässä ryhmässä sitouttaa harrastajan kotipaikkakuntaansa. Junioriliikunta taasen mahdollistaa aikuisena harrastamisen ja mikäli kokemukset nuorena olivat hyviä se vaikuttaa myös päätökseen asumispaikasta.

URHEILU ENNALTAEHKÄISEE

Liikuntaharrastus on aina hyvä asia iästä, sukupuolesta ja kunnosta sekä taidoista riippumatta. Luusto kestää paremmin, kaatumisvammat vähenevät, lihaskunto kehittyy jne.
Myös mielentilaan, unirytmiin tms. liittyvät myönteiset vaikutukset ovat merkittäviä.

MUTTA....

Onko kysymys kuitenkaan urheilusta? Minun mielestäni ei. Kyse on liikunnasta jota suurin osa haluaa harjoitella ryhmässä. Ryhmä voi olla löyhä yhteenliittymä tai joukkue. Lajiin liittyvät suoritteet voivat olla yhtälailla yksilösuorituksia kuin joukkuepelaamista.

MITÄ ON URHEILU?

Urheilun määrittely on monelle epäselvä. Perinteinen urheilukäsitys sisältää seuraavat tunnuspiirteet:
kilpailu paremmuudesta, yhtenäisten sääntöjen noudattaminen, samojen ehtojen periaatteen noudattaminen ja urheilijan liikunnallinen suorituskyky paremmuuden perusteena.
Kyllä harrasteliikkuja kilpailee mielellään. Usein vastustaja on vain välikappale oman itsensä voittamiseksi. Kilpaileminen on joka tapauksessa useimmille mielekästä iästä ja sukupuolesta riippumatta.
Myös toisten joukkueiden tai yksilöiden välisen kilpailun seuraaminen on suurelle osalle ihmisistä mielenkiintoista ja haluttua.

PAIKKAKUNNAN VETOVOIMA VS. URHEILUMENESTYS

Kilpaurheilujoukkueen tai kilpaurheilijan asuinpaikan vuoksi epäilemättä mennään kilpailupaikalle seuraamaan tapahtumaa oheistapahtumineen, mutta muuttaminen paikkakunnalle kuulostaa hivenen erikoiselta. Oman kotipaikkakunnan menestys kiinnostaa paikkakunnalla asujia lajista riippumatta aina jonkin verran. Kuitenkin kiinnostuksessa on havaittavissa yleinen kiinnostus lajiin valtakunnallisella tasolla. Jääkiekko on Suomen seuratuin urheilulaji ja siten siis oman paikkakunnan joukkueen menestys kiinnostaa ihmisiä, vaikka yleensä ei olisikaan kiinnostusta lajia kohtaan. Sama on nähtävissä myös jalkapallossa, salibändyssä, pesäpallossa, käsipallossa jne....
Hyvä niin. Varsinkin jos pisteenä "iin" päälle sattuu käymään niin, että oman paikkakunnan edustaja nousee kansalliseen tai kansainväliseen kuuluisuuteen, niin kiinnostus lisääntyy varmasti.

USKOA TULEVAISUUTEEN LIIKUNTAMENESTYKSESTÄ?

Kun paikkakunnalla on vireää ja monipuolista harrasteliikuntaa asianmukaisine toimintaympäristöineen on vaikutus paikkakunnan vetovoimaan mitattavissa.
Hyvä porukka harrastaa on yhtä kuin kaveri- ja ystäväpiiri. Ihmiset eivät halua luopua ystävistään ja jos näin tapahtuu, että välimatka paikkakunnalta muuton vuoksi syntyy, niin yhteydenpito säilyy, joskus loppuelämänkin ajan.
Ammattilaisurheilun merkitys on mitattavissa katsojamäärissä, lipunmyynneissä jne. Ammattilaisurheilu on lajinsa mainos ja ammattilaisurheilija on esikuva,  joiden merkitystä ei saa aliarvioida.

Jokainen kuntapäättäjä voi päätellä paikkakunnan vetovoiman helposti siitä miten on hoidettu liikuntamahdollisuudet eri tasoisille ja ikäisille harrastajille. Monipuoliseen liikuntaan kannustava tasapuolinen toiminta edesauttaa kuntalaisten uskoa tulevaisuuteen ja antaa hyvän kuvan miten asioita on menneisyydessä hoidettu.

Lähteet:

Liikuntasosiologian emeritusprofessori Kalevi Heinilä
MTV3


Ei kommentteja: