1.2.2013

TYÖKOKEILUJA

NUORISOTYÖTTÖMYYS 

Euroalueen nuorisotyöttömyys on räjähtänyt silmille. Etelä-Euroopassa pahimmillaan jo yli puolet nuorista ovat vailla työpaikkaa ja tulevaisuutta.

Suomessa liki viidennes nuorista on vailla työ- tai opiskelupaikkaa.TYÖURAN PIDENTÄMINEN

Toisessa päässä työmarkkinoita ovat  eläköityvät ihmiset. Heille annetaan mahdollisuus työskennellä useita vuosia pidempään omassa työympäristössään.

RATKAISU

Nuorisotakuu tarjoaa nopealla aikataululla työ- tai opiskelupaikan työttömälle alle 25 -vuotiaille. Työpaikka tarjotaan kaikille alle 30 -vuotiaille ammattiin valmistuneille.

Varttuneemmalle väestölle on tarjolla mahdollisuuksia kevyempään työskentelyyn, parempaan työterveyshuoltoon tms.
 
Eli näin ongelmiin ovat löytyneet ratkaisut, joidenka uskotellaan parantavan tulevien ja poistuvien sukupolvien elämänlaatua.

TODELLISUUS

Tulevaisuudessa tulemme näkemään valintojen seuraukset. Ostovoiman jatkuva laskusuunta lienee seurausta siitä, että työpaikkamme ovat poistuneet maastamme tai maahamme on saapunut tekijöitä melkoisesti palkkatasoamme alhaisemmilla tasoilla. Lienee selvä asia, että kilpailukykymme työmarkkinoilla edellyttää sitä, että palkkatasomme on pienempi kuin kilpailijan palkat. Tämän hetkinen työkokeilijalle maksettava yhdeksän euron päiväkorvaus lienee olevan sitä tasoa, että esim. Olkiluodon tai Länsi-Metron työmaille saattaisi päästä työhön.

Kuinka moni yli 55-vuotias saa työnantajaltaan ymmärrystä ja tukea sekä oikeaa palkkaa?

Kuinka moni työnantaja ylipäänsä palkkaa ihmisiä?

Miten etujärjestöt kantavat vastuunsa tässä yhteisessä, kansakuntaamme nostavassa, hankkeessa?

Todellisuudessa on myös vastuullisia ja hyviä työnantajia. Usein ne ovat pieniä tai keskisuuria yksityisomisteisia yrityksiä, jotka ymmärtävät aidosti henkilöstön olevan menestyksen tekijä. Osaavaa työvoimaa ei kuitenkaan ole saatavilla eikä tule itsestään. Pitkäjänteinen yhteistyö yrityksen ja henkilöstön välillä (=pitkä työsuhde) synnyttää luottamusta, sitoutumista ja aitoa molemminpuolista huolta pärjäämisestä. Kasvottomien omistajien hallinnoimat yritykset ovat usein työnantajamaineeltaan erittäin huonossa asemassa. Täytyy kuitenkin muistaa, että omistajapolitiikasta vastaavat kuitenkin ihmiset. Nämä ihmiset kuitenkin kulkevat huomattavan usein etäällä ja turvattuina tavallisten työntekijöidensä arjesta.

Kysymyksiä on paljon ja vastauksia joudumme odottamaan. Itse uskon siihen, että ihmiset löytävät aina jonkin ratkaisun, mutta se saattaa olla yllättävä suunnitelman tehneille.

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Ei kommentteja: