7.9.2012

YHTEISÖLLISYYS VIRANOMAISTEN "HAMPAISSA"!


Tänään uutisoitiin "salakapakan" rikosoikeudellisesta käsittelystä ( Loviisan Sanomat 7 9 2012 ), minkä seurauksena päätin kirjoittaa tämän kirjoitukseni.

Verottajan mielenkiinto ihmisten keskinäiseen kanssakäymiseen on huolestuttavasti lisääntynyt viime aikoina.

Minusta on äärimmäisen huolestuttavaa se, että verottaja kiristää otettaan yhteisöllisistä toimijoista, olivat ne virallisia tai vapaamuotoisia ns. "kaveriporukoita". Kimppakyydit, kimppasaunaillat, talkoot tms. ovat kaikki selkeästi muuttuneet yhteiskunnan kivijalka -toimijoista yhteiskuntarauhaa vaarantaviksi tekijöiksi, ainakin viranomaisten mielestä.

Verottaja haluaa, että ihmiset ilmoittavat kaikesta vastikkeellisesta toiminnasta veroilmoituksessaan. Esimerkiksi jos minä käyn ulkoiluttamassa naapurin koiraa hänen lomansa aikana, verottajan näkemyksen mukaisesti hänen tulisi ilmoittaa tästä veroilmoituksessa. ( Talouselämä 15 8 2012 )

Kuulostaa pikkumaiselta tai enemmänkin huonolta vitsiltä. Valitettavasti tämä on totta. Verottaja kuitenkin käytännössä käyttää "hiljaista kuittausta" näihin asioihin liittyen. Hyvä niin, mutta onko verottaja lainsäätäjä? Ei. Jos laki ei toimi, tulisiko se muuttaa? Kyllä!

Ymmärrän valtion tarpeen kontrolloida raha virtoja, vaikka en sitä hyväksy. Olettaisin kuitenkin ihan ns. "maalaisjärjellä", että olisi tärkeämpää saada todellista veronvälttelyä kuriin, mutta tähän ei kuitenkaan suostuta.

Todellista harmaan talouden torjuntaa ei nykyhallitus suostu tekemään, vaan toimintaa keskitetään sinne, missä on heikoimmat vastustajat ja vähäisimmät vaalituet ( Harmaan talouden alatyöryhmä/Jukka Gustafsson 25 5 2011 ).

Enää ei riitä se, että uskotaan oikeusvaltion toimivan oikeusvaltion periaatteita kunnioittaen demokraattiseen päätöksentekoon nojautuen. Nyt on aika vastustaa yhä tiukentuvaa kuristusotetta viranomaisten taholta. Mikäli kuristetaan tarpeeksi kauan seurauksena on tukehtuminen. Ei voi olla vahinko tai tietämättömyys syynä viranomaisten ja valtiovallan sekä EU-päättäjien keskuudessa siihen, että tavallisten ihmisten asemaa kurjistetaan yhä kiihtyvällä nopeudella.

Miten voi vastustaa valtiota ja viranomaisia?

En tiedä tuohon kysymykseen vastausta. Historia on osoittanut, että vastustus lähtee aina yksilöstä, jotka muodostavat yhteisöjä. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) seurauksena on laajamittainen kansannousu, mutta ennen sitä toivoisin jotain muuta vaihtoehtoa.

Vai onko sittenkään tarpeen vastustaa ketään? Olisiko kenties vaan parempi tehdä valintoja?

Hidastetaan elämää. Tehdään niitä asioita kuin halutaan työksemme. Toimitaan oikeassa sosiaalisessa verkostossamme, eikä anneta jopa satojen Facebook-, Twitter- tai LinkedIn- ystävyyksiemme hämärtää sitä tosiasiaa, että maailma on pieni. Oikeat ystävämme tai tuttavamme voivat toki olla hyvinkin kaukana maantieteellisesti, mutta opetellaan tunnistamaan ne.

Rahan käytön vähentäminen. Luovutaan korttimaksamisesta ja siirrytään käteiseen. Mikäli on mahdollista, niin harjoitetaan vaihdantataloutta. Vakaammassa ja kehittyneemmässä yhteisössä voi jopa ottaa oman valuutan käyttöön ( Stara 10 6 2012, Davis Dollars ).

Vaihtoehdottomuus ei ole vaihtoehto!

Ei kommentteja: