31.12.2011

ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2012

Toivon vuodesta 2012 onnellista vuotta kaikille niille, jotka tämän tekstin lukevat ja toivon onnellisuutta myös sille huomattavasti runsaslukuisammalle joukolle, joka ei tätä tekstiä tule ikinä lukemaan, saati sitten tietäisi tämän olemassa olosta.

Näin vuoden vaihtuessa on minulla ollut tapana tehdä jonkinlainen katsaus menneeseen. Vuosien varrella olen huomannut oman tarkastelutapani eli näkökulmani muuttuvan. Yhtä lailla kuin haen tukea oman henkilökohtaisen tyytyväisyyteni perustaksi, pyrin aidosti löytämään asioista myönteisiä, tässä tapauksessa, onnellistavia näkökulmia.

VAALIT 2011 JA 2012
Suomessa oli vapaat eduskuntavaalit ja Suomessa tulee olemaan vapaat presidentinvaalit. Kansa saa vaikuttaa ja kansan ääntä kuullaan. Eduskunnasta tippui monta halukasta jatkajaa ja sinne nousi monta myönteisesti yllättynyttä uutta kansanedustajaa. Voimme toki tulkita vaalien seurauksia ja tuloksia monellakin tavalla. Tärkeinä on kuitenkin vaalien rehellisyys ja vaalien jälkeiset muutokset perustuvat meidän vallitsevalle poliittiselle järjestelmällemme.
ETYJ raportti eduskuntavaaleista 2011.

Presidenttiä pääsemme valitsemaan hyvin erilaisten ihmisten joukosta. Heidän arvomaailmansa ovat tuttuja ja he uskaltavat sekä heiltä odotetaan arvojensa esilletuomista. Voimme olla onnellisia siitä, että meillä Suomessa tämä ei ole pelkästään mahdollista, vaan myös meille luonteva tapa toimia.
Presidenttiehdokkaat.

RAHA
Vuoden 2011 aikana on muuttunut ajattelutapa suhteessa käytössä olevaan valuuttaamme. Nyt vuonna 2011 avattiin keskustelua erilaisista mahdollisuuksista. Tuskin on ollut päivääkään ilman uutisointia nykyisen valuuttaamme kohdistuvista ongelmista. Yksittäisen ihmisen kannalta on tärkeintä se, että rahaa on riittävästi kattamaan elinkustannukset ja mielellään joskus vähän ylimääräistäkin "luksusta" on mukava saada.
Yhä edelleen maassamme ovat tuloerot vähäisiä ja todellinen kurjuus vaikuttaa pysyvästi jääneen historiaan.

SUVAITSEVAISUUS
Suvaitsevaisuutta voidaan varmasti mitata monella eri tavalla. Mittarit myöskin kertovat erilaisia tuloksia, mutta ainakin minulla itselläni on vankka käsitys siitä, että me olemme suvaitsevaisia ihmisiä. Meillä ei vainota mitään ihmisryhmää ja olemme valmiit yksilötasolla kohtaamaan huomattavan laajasti erilaisuuksia. Vaikka meillä on ennakkoluuloja ja epäluuloa meille vieraita asioita kohtaan, ei mielestäni tätä voidaan pitää osoituksena suvaitsemattomuudesta, vaan enemmänkin siitä, että olemme valmiit tarkastamaan omia ennakkoluulojamme. Todellinen suvaitsemattomuus vaikuttaakin loistavan poissaolollaan.

TALOUS- JA LIIKE-ELÄMÄ
Viimeaikoina on puhuttu paljon tulevasta talouden taantumasta. Toisinaan sillä pelotellaan, toisinaan varotellaan. Kuitenkin tosiasiana pidetään myös sitä, että työvoiman määrä vähenee pelottavan nopeasti johtaen työvoimapulaan muutaman vuoden sisällä. Jatkuvaan kasvuun perustuva talousajattelu on sinällänsä melkoisen suuren arvostelun kohteena ja monilta osin myös aiheesta. Suomesta syntyy yhä edelleen menestystarinoita jo ennallaolevien lisäksi. Me emme varmastikaan ole kadottaneet luovuuttamme  vaan pikemminkin osoittaneet, että pienestä koostamme huolimatta keksimme asioita, joita voimme jatkossakin viedä muualle.
Uutena tähtiyrityksenä on Rovio Entertainment Ltd ja heidän tähtituotteensa Angry Birds. Vanhoista yhtiöistä kaikkien tuntema Nokia on ollut jo pidempään lehdistön silmissä ja sitä myöten tavallisten kansalaistenkin mielestä taantuva, jopa häpeällinen esimerkki huonosta menestyksestä. Itse ole taipuvainen ajattelemaan, että mikäli yhtiö pysyy maailman johtavien alan yhtiöiden joukossa, niin ei sillä ole merkitystä onko se suurin ja kaunein, vaan vain sillä, että se on siellä joukossa vertaistensa seurassa.
PK-yrityssektorilla tapahtuu konkurssien lisäksi paljon enemmän myönteistä kehitystä. Se vaan on nyt niin, että toiset yritykset kasvavat ja kehittyvät toisten taantuessa. Se ei ole mitenkään outoa, että yrityksen elinkaari voi olla lyhyt. Itseasiassa harvinaisempaa on, että yrityksen elinkaari on yli yhden sukupolven mittainen (yli 25 vuotta).

HENKILÖT
Vähäisestä väkimäärästämme huolimatta maassamme on paljon henkilöitä, joilla on omassa lajissaan yleisesti ajateltuna hyvä maine.
Martti Ahtisaari, Janne Ahonen, Kimi Räikkönen, Teemu Selänne, Mika Kaurismäki, Aki Kaurismäki, Timo Soini, Pekka Haavisto, Alexander Stubb, Karita Mattila, Mikko Franck.... Oikeastaan tämä listan pätkä on siinä mielessä epäreilu, että minä kuten useat muutkaan emme pysty nimeämään niitä henkilöitä, keillä on kansainvälistä arvostusta kotimaisen arvostuksen lisäksi. Määrä on niin suuri ja edustaa niin monia erityisosaamisen alueita. Ainahan voimme olla myös sitä mieltä, että joku tunnettu ei kuuluisi edes listaan esim. "väärän" mielipiteen tms. vuoksi, mutta viitaten suvaitsevaisuuteemme, uskon enemmistön kuitenkin myöntävän sen, että myönteinen tunnettuus on kuitenkin aina ansaittua. Sitäpaitsi itsekukin meistä saa "pahimman" kritiikin yleensä kotona.

ONNELLISUUS
Onni on käsitteenä melkoisen vaikea, jota ainakaan minä en osaa selittää. Luin mielenkiintoisen kirjan nimeltään Mitä onni on. Kirjan on kirjoittanut Petri Tamminen ja kirjan on mielenkiintoinen tarkastelu onneen yhdeltä näkökannalta. Kirkko opettaa myös onnea ja sen käsitystä. Tähän löytyvät määrittelyä helpottamaan raamatusta kohtia, joihin voi itsekukin perehtyä, mikäli sen katsoo tarpeelliseksi.
Mielestäni on kuitenkin erinomainen ajatus, että otetaan kansan tilaa mittaamaan mittari, mikä mittaa kansan onnellisuutta. Tähän on mm. Suomen hallitus sitoutunut jatkaen edellisen hallituksen työtä asian parissa. Asiasta lisää Pohjolan Sanomien pääkirjoituksessa.

Itse pyrin onnellistamaan itseäni ja läheisiäni sekä "halaamaan maapalloa" tekemällä asioita pyrkien toimimaan siten, että olen aiheuttamatta mielipahaa tai suoranaista todellista vahinkoa kenellekkään, niin työssäni kuin vapaa-aikanani.

Ei kommentteja: